Nieuws
10 december 2005 - Ron Smeets

Borstkanker detecteren met je GSM

Een bijzonder spraakmakende uitvinding van een Israelische medicus kan er in de (nabije) toekomst voor zorgen dat we Borstkanker en Hartafwijkingen zelf met onze mobieltjes kunnen detecteren.

Dr. Nitzan Yaniv (foto) ontwikkelde hiervoor een speciale infrarood sensor die bij een normale camphone camera ingebouwd kan worden. Met de bijbehorende software veranderd je camphone dan in een medische scanner waarmee je jezelf kunt onderzoeken.

De infrarood camera maakt hiervoor gebruik van twee bewezen technieken; het meten van temperatuurverschillen in het weefsel en de toevoer van zuurstof naar het weefsel. De meetresultaten worden vervolgens direct naar een onderzoekslab gezonden en enkele uren of dagen later hoor je dan of je nog helemaal gezond bent.

Hoe lang het nog zal duren voordat deze 'mobiele scanner' op de markt komt is nog onduidelijk. Daarvoor zullen nog uitgebreide testprogramma's afgewerkt moeten worden zodat de diverse gezondheidsorganisaties en -raden hun goedkeuring voor productie en gebruik kunnen geven.Gerelateerde links:
Mobiele bloedsuikerspiegel tester
Wil je grotere borsten? En een iPod erin?!
Smartphone voor medische controle
Mobiele doctorshulp
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.