Nieuws
14 oktober 2015 - Ron Smeets

Bonuspunten sparen door je smartphone niet te gebruiken achter het stuur SafeDrive beloont goed gedrag met 230 punten per 'hands-off' rit

Bellen, app'en en andere mobiele handelingen tijdens het autorijden horen bij de belangrijkste oorzaken voor aanrijdingen en andere ongelukken in het verkeer. Daar zijn genoeg voorbeelden van en de overheid heeft al heel wat campagnes gevoerd hiertegen. Vrijwel iedere verkeersdeelnemer is zich inmiddels wel van bewust van de gevaren, maar velen van ons, inclusief ondergetekende, maken zich er ook nog steeds schuldig aan. Het feit dat je, wanneer je gepakt wordt, een bekeuring van 230 euro krijgt doet daar weinig aan af. De pakkans is relatief klein en mede daardoor blijven we vrolijk doorgaan met het checken van app'jes. facebook en hands-on bellen tijdens het autorijden.

Bij SafeDrive geloven ze dat het belonen van goed gedrag beter werkt dan het beboeten van overtredingen. Zij hebben namelijk een app gemaakt waarmee je, in ruil voor het niet gebruiken van je smartphone achter het stuur, per rit 230 bonuspunten kunt verdienen. Oeh, punten sparen... dat is ook iets typisch Nederlands en zou dus zomaar eens kunnen gaan werken. De punten die je verzamelt zijn vervolgens in te wisselen op de SafeDrive Marktplaats waar aanbiedingen van onder anderen de ANWB, van de Valk en CoolBlue te vinden zijn.

Hoe werkt het dan? "Zodra je harder dan 10km/u rijdt, maakt SafeDrive het scherm van je smartphone zwart zodat je niet wordt afgeleid. Als je het telefoonscherm niet aanraakt, krijg je bij beëindiging van de rit punten toegekend", aldus de makers. Mij viel wel op dat er niet bij staat hoe lang een autorit minimaal moet duren om de 230 punten te ontvangen. Ik zie het al voor me; SafeDrive gebruikers die elke paar honderd meter stoppen om weer 230 punten 'op te rapen'. Mmmh, daar zullen de makers toch wel aan gedacht hebben? Dat hoop ik toch.

Op zich klinkt dit als een leuk initiatief en ik ga de app, die zowel voor iOS als Android beschikbaar is, zeker ook op een van mijn toestellen uitproberen. Ja, op één van de toestellen want ik wil onderweg natuurlijk wel bereikbaar blijven... of rij ik het doel van deze app nu voorbij?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.