Nieuws
27 januari 2015 - Ron Smeets

Boetes voor KPN en Vodafone voor het schenden van de netneutraliteit Groene provider moet 250K Euro ophoesten; Vodafone 200K

Zowel KPN als Vodafone hebben van de Autoriteit Consument en Markt hun eerste boetes ontvangen voor overtredingen van de netneutraliteit. De groene provider moet 250.000 Euro dokken omdat ze het gebruik van Skype en andere VoIP diensten via de gratis WiFi Hotspots (bij restaurants, tankstations en hotels) blokkeerde. En dat mag in het kader van de netneutraliteit dus niet.

Vodafone moet een boete van 200.000 Euro ophoesten omdat de provider klanten 'gratis' gebruik liet maken van een HBO app. De data die verbruikt werd voor het kijken van films en series via die app werd niet afgeschreven van de databundels van de klanten.

De overtredingen die de providers maakten hebben dus betrekking op de netneutraliteit. Het is providers niet toegestaan om te bepalen of beïnvloeden wat klanten wel en niet mogen doen met hun internetverbinding. KPN probeerde dat dus wel te doen met het blokkeren van VoIP diensten. De overtreding van Vodafone had betrekking op de beïnvloeding van klanten. Het aanbieden van een gratis videodienst in dit geval mag dan dus ook niet.

Henk Don, bestuurslid van ACM: "Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij doen op internet en zij mogen daar ook niet in sturen. Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden. Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven. Zo voorkomt ACM dat de consument uiteindelijk minder keuzevrijheid heeft op internet." Meer informatie over netneutraliteit vind je hier.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.