Toestellen
14 juli 2009 - Ron Smeets

Boete voor (ver)kopers fake mobieltjes

Wie kent ze niet: namaak mobieltjes. In China zijn ze van vrijwel elk bekend merk te vinden en ik heb er zelfs een aparte rubriek voor in het leven geroepen.

Het moge duidelijk zijn dat de meeste (lees: alle) fabrikanten er niet blij mee zijn, maar ze kunnen er, omdat ze juridisch in China weinig voor elkaar krijgen, nauwelijks iets tegen doen.

De Taiwanese regering gooit het nu over een andere boeg. "Als we de fabrikanten niet kunnen aanpakken, dan gaan we de kopers en verkopers maar straffen", is daar nu het motto.

Taiwanezen die voortaan gesnapt worden met het verkopen van namaak mobieltjes riskeren een boete die kan oplopen tot zo'n €6.500 Euro. Mmmh, daar moet je heel wat goedkope fake toestellen voor verkopen wil het nog rendabel zijn. Taiwan waarschuwt ook de 'gewone' burgers die op vakantie naar China gaan en daar vervolgens een aantal namaak mobieltjes, lokaal bekend als Shanzai Phones, kopen. Als je terug komt met meer dan vijf namaak toestellen riskeer je eenzelfde boete.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.