Nieuws
10 september 2008 - Ron Smeets

Boete voor misleidende Ringtoon boer

Eindelijk eens goed nieuws voor iedereen die zich ook zo mateloos ergert aan die misleidende, en vaak op kinderen gerichte, 'Gratis Ringtone' reclames die bij nader inzien niet meer zijn dan een achterbakse manier om onschuldige mobiele bellers in een abonnementsdienst te laten verstrikken.

Wizz Mobile, a.k.a. Mobqo, moet namelijk een boete van 76.000 Euro betalen voor het aanbieden van 'Gratis Ringtones' waar in werkelijkheid een abonnement achter verscholen ging.

Bovendien richtte Wizz Mobile zich voornamelijk op (jonge) kinderen door te adverteren op sites als clipjes- en spele punt nl.

Om de zwendel compleet te maken hield de aanbieder zich ook niet aan de regels dat het verboden in reclame uitingen de indruk te wekken dat iets gratis is terwijl er achteraf op een of andere manier (abonnement) toch voor betaald moet worden en ook was het voor de meeste slachtoffers niet duidelijk hoe ze weer van die abonnementen af konden komen.

Met andere woorden, een schoolvoorbeeld van hoe de meeste Ringtoon Boeren tot voor kort (en sommigen dus nog steeds) opereerden.

Als je het mij vraagt dan komen ze er met 76.000 Euro nog goed vanaf daar bij Wizz Mobile, maar het is in ieder geval een begin.

Op de site van Mobqo zijn overigens geen producten meer te vinden. En ook bij Wizz Mobile is nog maar bitter weinig te zien. Hopelijk blijft dat zo. . . Nu de rest nog!Gerelateerde links:
Klachten over SMS diensten houden aan
Misleidende ringtone reclames van de buis
Fout NOS plaatst gratis ringtone provider in slecht daglicht
Ringtone exploitanten misbruiken 'Madeleine'
Crazy Frog belazert de boel!
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.