Nieuws
18 juli 2012 - Ron Smeets

Boete voor hands on mobiel bellen het duurst in Nederland

Een paar weken geleden hoorde ik op het nieuws dat de politie (en het verkeers handhavingsteam) besloten had niet meer apart en overmatig te gaan controleren op hands on bellen tijdens het autorijden. Dat neemt niet weg dat je er dus nog steeds voor beboet kunt worden.

En wat blijkt. In Nederland is de boete die daarvoor opgelegd wordt het hoogst. Gepakt worden met een mobieltje in je hand terwijl je een auto bestuurt kost hier 220 Euro. Dat is 15 Euro meer dan in Denemarken. Een van onze meest favoriete vakantiebestemmingen, Spanje, staat op de derde plek met 200 Euro.

Het goedkoopst is Letland. Daar kost de boete voor hands on mobiel bellen, als je gepakt wordt dus, maar 10 Euro. Hieronder staat een overzicht met alle Europese landen en de prijskaartjes van de boetes. Handig in kaart gebracht door Jabra. Je weet wel, die van de headsets en carkits ;-)) Overigens is hands on mobiel bellen in Zweden, Bosnië Herzegovina en Turkije op dit moment nog (steeds) niet strafbaar.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.