Nieuws
03 juli 2007 - Ron Smeets

Bluetooth met een bereik van 30 kilometer

Volgens de fabrikant kun je met behulp van bovenstaande (foto) AIRcable Host XR Bluetooth USB Adapter (wat een naam!) je Bluetooth apparaten over een afstand van 30 kilometer met elkaar laten 'praten'.

Er zit wel een grote 'maar' aan. Je moet het systeem wel door een van hun professionals laten installeren. Doe je het zelf, dan is de kans heel groot dat je niet verder komt dan een bereik van maximaal 2 kilometer.

Uhmm, wat moet ik mij daarbij voorstellen? Kunnen de 'professionals' speciale hard- en/of software activeren die de zend- en ontvangstcapaciteit van de adapter drastisch verhoogt? Of gaan ze er van uit dat de gemiddelde gadget-doe-het-zelver niet slim genoeg is om een 'draadloos apparaatje aan de praat te krijgen'?

Maar nu even serieus. Wat heb je er aan als je het bereik van de relatief onveilige Bluetooth 'zichtbaarheid' van je GSM of laptop zou kunnen opschroeven naar 30 km. Misschien handig als je met je headset op thuis de deur uit gaat terwijl je je GSM binnen laat liggen. Dan ben je de eerste 30 kilometer in ieder geval nog bereikbaar.Gerelateerde links:
Maak je eigen WiFi antenne booster
Bluetooth versie 2.1 komt eraan
Beveiligingsrisico's door Bluetooth reclame's
MIni Bluetooth adapter
UWB maakt van Bluetooth de nieuwe WiFi
Meer dan 1 miljard Bluetooth gadgets verkocht
Wibree moet Bluetooth gaan vervangen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.