Nieuws
20 maart 2013 - Ron Smeets

Bloedtest implantaat stuurt resultaten naar je smartphone

Een Zwitsers team van wetenschappers heeft een implantaat ontwikkeld voor het testen van bloed dat onder de huid van een patient geplaatst wordt en de resultaten via een Bluetooth verbinding naar je smartphone, of de dokter, kan sturen.

Het implantaat (foto) is nog niet klaar voor toepassing in mensen maar de eerste tests op proefdieren zijn veelbelovend. De ontwikkelaars hopen dat hun bloedtest implantaat over een jaar of vier op de markt zal komen. Maar voordat het zover is willen ze hem eerst gaan testen op intensive care patienten wiens bloedwaarden regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Het apparaatje is 14 milimeter lang en wordt onder de huid van je buik, benen of armen geimplanteerd. Daar kan hij enkele maanden blijven zitten en zijn werk doen voordat hij vervangen of verwijderd moet worden. Het implantaat kan vijf verschillende stoffen kan detecteren, waaronder glucose (voor diabetici bijvoorbeeld), cholestorol en de gevolgen (bijwerkingen) van medicijnen zoals chemotherapie. Patienten hoeven dan niet meer dagelijks (of op regelmatige basis) bloed te laten prikken. De resultaten van de metingen worden zoals gezegd via een Bluetooth verbinding verstuurd naar doktoren of een smartphone waarop ze middels een speciale app in kaart gebracht worden.

Een fraai voorbeeld waarbij wederom aangetoond wordt dat smartphones ook in de gezondheidszorg een prima hulpmiddel kunnen zijn. In het verleden werden overigens al meer van dit soort toepassingen ontwikkeld, zoals de GlucoPhone uit 2007. In alle eerlijkheid ben ik die in real life nooit tegengekomen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.