Nieuws
25 september 2012 - Ron Smeets

Blaffende app om sms'en achter het stuur te ontmoedigen

De 11 jarige Victoria Walker heeft samen met ontwikkelaar David Grau een app ontworpen, Rode Dog, die het sms'en achter het stuur moet ontmoedigen. Het idee alleen al leverde Victoria een prijs van 20.000 dollar op van AT&T.

Het idee is dat je vrienden en andere contacten uitnodigt om de app, die later dit jaar beschikbaar komt voor Android, iOS en Windows Phone, te installeren en lid te worden van jouw 'Rode Dog' groep. Wanneer je vermoed dat een van de leden aan het sms'en is tijdens het rijden dan kun je de app blaffende geluiden laten sturen naar de sms'ende bestuurder. Die houden pas op als hij of zij de telefoon opzij legt.

Rode Dog gaat dus uit van sociale controle, met het gevaar dat het natuurlijk ook als grap gebruikt zal worden. Het idee voor een dergelijke 'irritante' app die de verkeersveiligheid moet vergroten is op zich niet verkeerd en wellicht dat de ontwikkelaar, en andere knappe koppen, de app verder doorontwikkelen zodat het 'misbruik' beperkt kan worden. Anders zal de app, denk ik, snel weer van veel toestellen verdwijnen en zijn doel missen.

Je zou kunnen denken aan een app die, met behulp van GPS (de lokatie en snelheid waarmee een toestel zich voortbeweegt), kan 'bepalen' of iemand in een auto zit en op basis daarvan begint te 'blaffen'. Maar ook dan zal het lastig zijn om er achter te komen of de sms'ende inziitende van een auto zelf achter het stuur zit of gewoon een van de passagiers is. Kortom, leuk bedacht maar praktisch moeilijk te gebruiken.

Via: Rode Dog, Geek.com

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.