Nieuws
03 augustus 2010 - Ron Smeets

BlackBerry's straks nagenoeg nutteloos in 2 Arabische landen

Mensen die een BlackBerry kopen doen dat, behalve om te bellen en SMS'en, natuurlijk vooral ook om te emailen, mobiel internetten en hun Sociale Netwerken te onderhouden.

Voor de ruim 900.000 BlackBerry gebruikers in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saudi Arabië (SA) zou een (groot) deel van die funcites binnenkort wel eens tot het verleden kunnen behoren waardoor de meerwaarde van een BlackBerry in die landen nagenoeg nihil wordt.

In beide landen liggen de lokale overheden namelijk overhoop met RIM, de makers van de BlackBerry, over de toegang tot de data die door de BlackBerry toestellen geproduceerd en verzonden wordt. RIM wil, terecht, niet dat die data door de autoriteiten in de VAE en SA gemonitord kan gaan worden. Omdat de bestanden van de BlackBerry's opgeslagen worden op servers die buiten de twee landen staan kunnen de lokale authoriteiten ook niet geforceerd ingrijpen.

Daarom hebben zowel de Emiraten als Saudi Arabië nu besloten dat binnenkort een aantal functies van de BlackBerry's via de lokale mobiele netwerken geblokkeerd gaan worden. Eind deze maand wordt het versturen en ontvangen van IM's op BlackBerry's in Saudi Arabië geblokkeerd. Voor de klanten in de VAE zijn die maatregelen nog een stuk ingrijpender. Daar kunnen BlackBerry gebruikers vanaf Oktober niet meer kunnen mailen, internetten en IM'en.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.