Toestellen
21 februari 2013 - Ron Smeets

BlackBerry Z10 vliegt nog niet over de toonbanken

De Blackberry Z10 ligt in Engeland (UK) en Canada nu enkele weken in de winkels. Binnenkort volgen onder andere de VS, Nederland en diverse andere Europese landen. De eerste dagen na de lancering leek het best goed te gaan met de verkoop van de Z10 maar die berichten werden later ietwat bijgesteld.

Het toestel bleek namelijk, in Engeland, nog volop in de winkels verkrijgbaar te zijn, ondanks relatief lage initiële voorraden; om  (kunstmatig) schaarste te creeren wellicht.

Nu, bijna drie weken nadat de Z10 in Canada en de UK beschikbaar is, hebben diverse analisten besloten hun hooggespannen verkoopverwachtingen voor het eerste kwartaal van dit jaar fors naar beneden bij te stellen. In sommige gevallen zelfs met 83%. De BlackBerry Z10 vliegt duidelijk nog niet als warme broodjes over de toonbanken.

Aanvankelijk voorspelden diverse analisten dat BlackBerry in het eerste kwartaal van 2013 wel eens zo'n 1.75 miljoen BlackBerry Z10 toestellen zou gaan verkopen. Na drie weken zijn die aantallen nu dus fors naar beneden bijgesteld en liggen de verwachtingen zo rond de 300.000. Alleen de Wall Street Journal experts houden nog vast aan 1 miljoen verkochte Z10's in dit eerste kwartaal.

Natuurlijk zijn dit soort voorspellingen voor een (groot) deel ook een kwestie van in de juiste glazen bol kijken, voor zover dat mogelijk is, maar het is wel duidelijk dat de Z10 het op dit moment nog niet zo goed doet als menigeen verwacht had. De reden daarvoor ligt mijns inziens in de maige ervaring die het toestel en OS bieden. Vooral op software gebied is het BlackBerry 10 OS nog (lang) niet af. Jammer voor BlackBerry want de Canadese fabrikant zit dringend te wachten op (hernieuwd) succes. De komende weken en maanden zal moeten blijken of de Z10 het bij ons en in andere landen waar hij binnenkort op de markt verschijnt beter gaat presteren. Na de aanvankelijke hype rondom de lancering is het op dit moment in ieder geval redelijk (en verdacht) stil geworden.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.