Nieuws
01 mei 2012 - Ron Smeets

BlackBerry World: RIM moet knopen doorhakken!

Over twee uurtjes (09u00, lokale tijd) start BlackBerry World 2012, hier in Orlando, Florida. Dit wordt zonder enige twijfel de belangrijkste editie van RIM's jaarlijkse conferentie sinds haar oprichting.

De verkoopcijfers dalen al maanden (in de VS en Canada nog langer) en de populariteit van BlackBerry Messenger (PING) is ook al lang niet meer wat het geweest was.

RIM heeft ons (en de markt) zelf al enkele maanden 'lekker gemaakt' met teasers en 'vooraankondigingen' van het nieuwe OS, BlackBerry 10. Dat zou de redding van RIM en BlackBerry moeten gaan worden. Echter, tot op de dag van vandaag is daar verder nog niets tastbaars van getoond. En zoals de geruchten en verwachtingen nu zijn gaat dat ook vandaag en morgen tijdens BlackBerry World, niet gebeuren.

Als dat klopt, en dat weten we snel genoeg, na de keynote van Thorsten Heins die precies om 09u00 vanochtend (15u00 in Nederland) begint, dan zal dat voor velen een teleurstelling zijn. De eerste BlackBerry 10 toestellen worden pas eind dit jaar (oktober, op z'n vroegst) in de winkels verwacht, maar BlackBerry World is natuurlijk HET moment om de hoge verwachtingen die RIM zelf heeft en uitspreekt over het nieuwe OS en de nieuwe toestellen, voor een deel in te lossen of kracht bij te zetten. Vooralsnog lijkt het er dus niet op dat dit ook echt gaat gebeuren, maar ik hoop voor BlackBerry en RIM dat wij er allemaal naast zitten.

Onlangs maakte RIM ook al bekend dat de eerste BlackBerry 10 prototypes uitgedeeld zullen worden onder de bezoekers van BlackBerry Jam, een developer conferentie die op een andere lokatie hier in Orlando gehouden wordt. BlackBerry World deelnemers en pers mogen daar niet naar binnen, helaas. Wij zullen het waarschijnlijk moeten doen met wat screenshots van BB10 die Thorsten Heins in zijn keynote gaat 'showen'. Natuurlijk zal ik er alles aan doen om toch zo'n prototype te bemachtigen.

Wat we verder, met 100% zekerheid, ook nog mogen verwachten is meer informatie over RIM's besluit zich weer meer op de zakelijke markt te storten. Ooit, en nog steeds, was dat een van de belangrijkste pijlers van BlackBerry's bestaansrecht. Door de enorme successen in de 'consumentenmarkt' en onder jongeren zijn de zakelijke BlackBerry klanten een beetje naar de achtergrond geschoven. Nu de jongeren massaal hun BlackBerry's dumpen en de verkoopcijfers kelderen heeft RIM besloten zich weer meer op de zakelijke gebruikers te richten. Ook dat zal een hele uitdaging worden, ondanks dat uit een recent onderzoek bleek dat BlackBerry nog steeds op plek 2 staat als het gaat om wat door de zakelijke wereld als meest betrouwbare toestel gezien wordt.

Enfin, over ruim twee uur, waarschijnlijk iets langer omdat de eerste 30 minuten (minimaal) van Heins' keynote ongetwijfeld een 'kijk eens hoe goed het met ons ging ;-))', zullen we het weten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.