Nieuws
01 mei 2012 - Ron Smeets

BlackBerry World geopend Heins:"BB10 klaar voor de toekomst"

In een zonovergoten, warm en vochtig Orlando namen om 9 uur, lokale tijd, zo'n 2000 BlackBerry freaks, medewerkers, partners en andere geinteresseerden plaats in een door mega airco's gekoelde conferentie zaal van het Marriot World Center. Daar gaf Thorsten Heins de aftrap voor de jaarlijkse BlackBerry World. Voor de Duitser was het zijn eerste optreden als CEO van RIM.

Heins startte zijn keynote met de gebruikelijke prietpraat over de moeilijke marktsituatie, de steeds heviger wordende concurrentiestrijd en hoe RIM en BlackBerry er toch in slagen het hoofd boven water te houden dankzij de unieke meerwaarde van haar producten.

Daarbij werd ook de camera genoemd. Dat had hij achterwege mogen laten ;-) Volgens Heins is BlackBerry's sterkste punt dat de hard- en software gebrukers in staat stelt hun succesen te behalen. Denk aan sneller werken, tijd over houden en zo. Wollige praat dus waarbij hij ook nog even aanhaalde dat er inmiddels 77 miljoen BlackBerry gerbuikers en 55 miljoen BBM abonnees zijn.

Na deze intro was het de beurt aan enkele tevreden klanten en partners van RIM (Salesforce.com, Cisco, Rodgers) om samen met Heins te vertellen hoe goed en onmisbaar BlackBerry voor hun is. Nog meer markting praat dus ;-) Allemaal goed en wel, maar de marktaandelen, omzet- en winst- (of beter gezegd verlies) cijfers  vertellen een heel ander verhaal over RIM en BlackBerry anno 2012. Daarom was het met smart wachten op het deel van de keynote waarin Thorsten Heins over de toekomst, lees: BlackBerry 10, ging spreken.

Heins' eerste woorden: "We hebben de tijd genomen om BB10 te ontwikkelen". Dat klopt. Volgens de CEO was dit een moeilijke maar weloverwogen keuze omdat deze software, en de bijbehorende hardware, staan voor de toekomst van RIM. Vervolgens was het zover; Heins haalde het prototype uit zijn zak.

De eerste demo's van de UI en het toetsenbord zien er veelbelovend uit. RIM heeft weer veel werk gestoken in de gebruiksvriendelijkheid van het on screen toetsenbord maar de nieuwe feature die de meeste 'wow's' uit de zaal kreeg was de nieuwe camera applicatie. Daarmee is het mogelijk om (details) van een foto te editten door 'terug in de tijd te gaan'. Klinkt onmogelijk? Is het niet. Schijnbaar maakt de camera van de nieuwe BB10 toestellen geen gewone foto maar een korte video. Stel een van de gefotografeerde personen sluit net zijn ogen als de foto genomen wordt, dan kun je met de nieuwe camera app dat gezicht selecteren en middels een 'schuifje' terug in de tijd gaan tot het moment dat de ogen nog open waren en de foto vervolgens opslaan. Erg cool! Nu hopen dat de camera kwaliteit ook verbeterd is.

Natuurlijk kan ik pas echt iets meer zeggen over BB10 als ik er zelf mee gespeeld heb. Die kans krijgen we later vandaag nog. Later meer!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.