Nieuws
06 mei 2011 - Hans Sporrel

BlackBerry World dag 2 in teken van technologische innovatie

BlackBerry Balance, Protect en PlayBook Developer Tools. Dit zijn drie van de vele onderwerpen van dag 2 van BlackBerry World in Orlando, Florida. Stond dag 1 vooral in het teken van samenwerkingsverbanden en PlayBook, op dag 2 staat technologische innovatie centraal.

Mijn bevindingen van de tweede dag op BlackBerry World heb ik hieronder voor jullie beschreven.

Recent nam RIM Liquid Graphics, producent van de nieuwe generatie touch screens, over. Gevolg is de toepassing van nieuwe touch screens op de gisteren op BlackBerry World gelanceerde BlackBerry Bold 9900. In Europa zal dit toestel aan het einde van de zomer verkrijgbaar zijn. We mochten zelf even kennismaken met deze nieuwe, zakelijk gepositioneerde smartphone en waren direct overtuigd. De graphics zijn top en het sliden door de menu’s gaat soepeler dan ooit. Ook het renderen van objecten gebeurt razendsnel. Overigens debuteert BlackBerry OS 7 op de Bold 9900, waarmee de smartphone diverse primeurs herbergt. Duidelijk is dat RIM met deze smartphone nog betere aansluiting vindt op de concurrentie.

Zoeken via spraakopdrachten
Een andere noviteit op dag 2 is Voice Activated Search. Momenteel ontwikkelt RIM deze technologie, waarmee gebruikers via spraak applicaties en data op hun BlackBerry-smartphone en PlayBook kunnen oproepen. Daar houdt het echter niet mee op. Deze functionaliteit is namelijk ook geïntegreerd met zoekmachine Bing (RIM kondigde op dag 1 van BlackBerry World de samenwerking met Microsoft aan). Dit maakt het ook mogelijk om via spraakopdrachten te zoeken op het internet. Een fijne optie als je in de auto zit.

Bescherming en nog een bescherming
RIM kondigde verder BlackBerry Balance en BlackBerry Protect aan. Kort gezegd biedt Balance de mogelijkheid om zakelijke en privédata te scheiden op het toestel. Dit resulteert in betere beveiliging van bedrijfsgegevens, maar ook in meer privacy voor de gebruiker. BlackBerry Protect op zijn beurt is een gratis applicatie voor het draadloos online back-uppen van alle data op een BlackBerry; zakelijk én privé.

Ontwikkelaars
Ook voor applicatieontwikkelaars was er goed nieuws. Ergens deze zomer lanceert RIM de bèta’s van PlayBook Development Tools. Deze omvatten ontwikkeltools als Adobe AIR en WebWorks. Met Adobe AIR zijn Flash-applicaties te ontwikkelen die als native applicatie draaien op PlayBook. Ook WebWorks is onderdeel van het nieuwe portfolio van ontwikkeltools. Het mooie van deze tool is dat het mogelijk is om met webtechnologie (HTML5, CSS, JavaScript)  native applicaties voor BlackBerry – en nu dus ook voor PlayBook –te ontwikkelen die verbinding maken met het filesysteem. Hierdoor zijn ze ook offline te gebruiken. Dit in tegenstelling tot standaard webapplicaties waarvoor een verbinding met het internet noodzakelijk is. Praktisch voor mensen die veel met het vliegtuig reizen of de WiFi-versie hebben.

Vast-mobielintegratie
RIM kijkt verder dan alleen mobiel. Zo blijkt uit de aankondiging van het Mobile Voice System (MVS). Dit is software die de BlackBerry-smartphones integreert met Exchange. Gebruikers zijn hierdoor overal ter wereld via één nummer bereikbaar. RIM heeft een speciale client ontwikkeld voor MVS. Deze is veel minder zwaar dan vergelijkbare clients en neemt daardoor minder bandbreedte in beslag. MVS kiest verder altijd de meest optimale route voor spraakverkeer. Is een gebruiker onderweg, dan wordt gebeld via het GSM-netwerk, en zodra de gebruiker binnen bereik van een WiFi-netwerk is, schakelt het toestel ongemerkt over op WiFi. Dit resulteert in zo laag mogelijke roamingkosten.

Een dag vol technologische nieuwtjes dus. Benieuwd wat morgen gaat brengen! Ik zal namens GPXS Services, exclusief voor Mobile Cowboys, uiteraard weer verslag uitbrengen.

Over de auteur: Hans Sporrel