Nieuws
04 mei 2011 - Hans Sporrel

BlackBerry World 2011 dag 1; PlayBook, Bing en Android Apps

De tiende editie van BlackBerry World (voorheen WES) is de grootste en drukst bezochte editie tot nog toe. Ook voor wat betreft primeurs en aankondigingen overtreft BlackBerry World 2011, dat plaatsvindt van 3 tot en met 5 mei in Orlando, Florida, alle voorgaande jaren. GPXS Services, leverancier van Managed Services voor onder andere BlackBerry-infrastructuren, blogt vanuit het Orlando World Center Marriott in Florida exclusief voor Mobile Cowboys over dit evenement.

De keynote van dag 1 staat in het teken van diverse grote aankondigingen. Co-CEO Mike Lazaridis geeft in zijn introductie eerst enkele kerncijfers. Zo zijn er momenteel 150.000.000 BlackBerry’s verkocht, waarvan 14,9 miljoen in het laatste kwartaal. De BlackBerry-producten worden geleverd door 595 carriers in 175 landen en er zijn 250.000 licenties voor BlackBerry Enterprise Servers in gebruik.

O ja, en er heeft zich een recordaantal van rond de 6000 deelnemers ingeschreven voor BlackBerry World 2011, die allemaal een gratis PlayBook kregen ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het evenement.

PlayBook-Gratis-Wachten
Met z'n allen in de rij voor een gratis PlayBook ;-)

Samenwerking met Microsoft
Ondanks de sterke cijfers heeft BlackBerry een relatief moeilijke periode achter de rug, zo stelt Lazaridis. Het bedrijf heeft zich echter weten te herpakken en positioneert zich agressiever. De introductie van de PlayBook twee weken geleden en de stijgende populariteit van BlackBerry-smartphones onder consumenten onderstrepen dat RIM op de goede weg is. Dit blijkt ook uit de onaangekondigde aanwezigheid van Microsoft-CEO Steve Ballmer. Hij en Lazaridis gaan in op de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen RIM en Microsoft. Deze voorziet in de integratie van Microsoft-zoekmachine Bing op BlackBerry-apparaten. Deze biedt ongekend veel mogelijkheden; niet alleen op zoekgebied, maar ook op het vlak van navigatie en location-based services.

Android en Facebook
Een andere gast van Lazaridis is Adobe-CEO Shantanu Narayen. Hij vertelt over de integratie van Adobe Flash in PlayBook, waarmee RIM een voorsprong neemt op andere tablet-leveranciers. Ook de verregaande integratie van BlackBerry met Facebook komt in de keynote aan bod. Verder kondigt RIM aan dat het QNX, het besturingssysteem dat is gebruikt in PlayBook, ook zal toepassen op zijn smartphones. Naar verwachting zijn begin 2012 alle smartphones uitgerust met QNX.

Zakelijke gebruikers
RIM heeft zich de afgelopen tijd sterk gericht op de consumentendoelgroep, uiteraard zonder de zakelijke gebruikers uit het oog te verliezen. Ook voor die voor RIM zeer belangrijke groep was er een belangrijke aankondiging. Door de recente overname van Ubitexx zal het bedrijf de Mobile Device Management-software (MDM) van deze partij opnemen in zijn eigen aanbod. Met deze software beheren bedrijven smartphones van BlackBerry, maar ook Android-, iOS- en andere leveranciers. Een bewijs dat RIM verder kijkt dan zijn neus lang is.

Android-apps
Enkele weken geleden kondigde RIM aan dat het een overeenkomst met Google sloot. Tijdens dag 1 werden hiervan meer details vrijgegeven. Zo voorziet de overeenkomst erin dat via BlackBerry App World Android-applicaties zijn te gebruiken op bijvoorbeeld PlayBook en BlackBerry-smartphones.

Toen de deelnemers aan BlackBerry World te horen kregen dat ze een gratis PlayBook meekregen, barstte er een luid applaus los. Een enorme marketingstunt die meteen de toon heeft gezet voor het vervolg van BlackBerry World!

Over de auteur: Hans Sporrel