Entertainment
26 september 2011 - Ron Smeets

BlackBerry voor de rijken, Android dubbel zo populair (fun)

OK, bij de keuze van de titel en het samenstellen van het bericht dat hieronder staat heb ik twee totaal ongerelateerde onderzoeken, waarvan er één in de VS en één in Canada gehouden is, toch een beetje aan elkaar gekoppeld. Als je het leest begrijp je ongetwijfeld waarom maar neem het allemaal vooral niet té serieus ;-))

Goed, in de VS heeft Nielsen onderzocht dat daar de afgelopen drie maanden twee keer zoveel Android smartphones als iPhone toestellen verkocht zijn. Vergeleken met de populariteit van BlackBerry is het verschil, in het voordeel van Android, zelfs een factor zes!

Ofwel, BlackBerry is op z'n retour, de iPhone stagneert een beetje en Android, met de vele tientallen, nee honderden, verschillende toestellen groeit lekker door. Van BlackBerry wisten we al dat het niet echt goed meer ging en wat de iPhone betreft zal de op handen zijnde komst van een nieuw model ongetwijfeld ook al zijn weerslag hebben op de verkoopcijfers van de afgelopen weken en maanden.

Nu dat andere artikel. Een Canadees onderzoek onder 25.000 respondenten heeft uitgewezen dat BlackBerry toestellen vooral populair zijn in gezinnen (of huishoudens) waar het gemiddelde jaarinkomen boven de 150.000 dollar ligt. 11.3% van de smartphone gebruikers in die categorie zegt namelijk een BlackBerry te hebben. 'Slechts' 10.9% heeft een iPhone en maar 7.2% een Android toestel. Ook bij de salarisgroep die tussen de 100.000 en 149.000 dollar per jaar verdienen is de BlackBerry (21%) de meest geziene smartphone. De iPhone doet het met 19.1% ietsje slechter en Android blijft met 15.8% wederom iets verder achterop. Bij de huishoudens die tussen de 75.000 en 99.999 dollar verdienen is de iPhone het populairst (20%), gevolgd door de BlackBerry (18.7%) en Android. Het Google OS is echter zelf het meest geliefd onder smartphone gebruikers wiens huishouden tussen de 15.000 en 74.999 dollar te besteden hebben, en dan met name de 'modale groep' (35.000 tot 49.999 dollar).

Zoals gezegd hebben beide onderzoeken niets met elkaar te maken, alhoewel je de populariteit van BlackBerry onder de 'rijken' wel weer zou kunnen rijmen met het teruglopende marktaandeel. Door de crisis zijn er wellicht  minder miljonairs. Van de andere kant zou de grote populariteit van Android in de VS (uit het Nielsen onderzoek van eerste deel van dit artikel) dan ook te maken kunnen hebben met het feit dat er sowieso veel meer modaal verdienende huishoudens zijn. Nee, onzin natuurlijk...

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.