Nieuws
06 april 2006 - Ron Smeets

BlackBerry verdubbelt de winst: koersen kelderen

Ongeveer een maand geleden waren ze bij RIM nog in een feeststemming na de schikking met NTP inzake de langlopende juridische patent-strijd.

Vandaag maakte de makers van de BlackBerry echter bekend dat de winst in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar ruim achter gebleven is bij de verwachtingen van zowel het bedrijf zelf als ook de analisten in de markt. En of dat nog niet genoeg was kondigde RIM ook alvast aan dat het eerste kwartaal van 2006 niet veel beter zou zijn.

Als gevolg van dit slechte nieuws daalde de koers van RIM, na sluiting van de beurs, met ruim 7%.

Een beetje vreemd is dit allemaal wel, aangezien RIM, ondanks dat men de verwachtingen niet waar kon maken, de winst per aandeel over het gehele fiscale jaar wel nagenoeg zag verdubbelen van $1,09 ($213.4mio) het afgelopen jaar na $1,96 ($382.4mio) dit jaar. En dat ondanks de schikking met NTP die toch ook nog aardig op de resutaat drukte.

Bovendien kon RIM ook melden dat het aantal BlackBerry abonnementen dat momenteel afgesloten wordt weer stijgende is, hetgeen betekent dat het vertrouwen van de markt in de BlackBerry weer groeit nu de juridische troubles tot het verleden behoren.

Kortom, de koersdaling lijkt een ietwat overspannen reactie als je het ons vraagt.Gerelateerde links:
RIM en NTP bereiken accoord!
RIM bereidt release Blackberry 8700 voor
Blackberry mail op de Palm Treo 650
Nokia wil de Blackberry markt veroveren
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.