Nieuws
19 augustus 2014 - Ron Smeets

BlackBerry stort zich op software ontwikkeling en patenten

Van de smartphone verkoop kunnen ze bij BlackBerry nauwelijks nog leven. Letwel, er zijn genoeg kleinere fabrikanten die blij zouden zijn met 1.5 miljoen verkochte toestellen per kwartaal, maar voor de Canadese fabrikant zijn dat peanuts. Enkele jaren geleden (2009/2010) vlogen er in een gemiddeld kwartaal nog tien keer zoveel BlackBerries over de toonbanken. En dat in een smartphone markt die, in verkoopaantallen, nog maar half zo groot was als nu.

Gisteren maakte BlackBerry bekend dat de fabrikant een nieuwe afdeling in het leven geroepen heeft die inkomsten moet gaan genereren uit de 44.000 patenten en diverse software ontwikkelprojecten.

BlackBerry Technologie Solutions, of BTS, wordt geleid door een voormalige topman van Ericsson Mobile; Sandeep Chennkeshu die zelf als uitvinder op 73 patenten staat. In BTS worden onder andere de projecten als QNX, het nieuwe applicatie platform Project Ion en antenne tuning verder ontwikkeld en hopelijk klaargestoomd om, samen met de 44.000 patenten, als een nieuwe bron van inkomsten voor BlackBerry te gaan dienen. De tijd zal moeten leren of dat gaat lukken.

Onlangs dook ook de BlackBerry Passport op; een nieuwe touchscreen smartphone met karakteristiek BlackBerry toetsenbord. Vooralsnog lijkt het er dus niet op dat de fabrikant, net als Nokia bijvoorbeeld, haar smartphone afdeling waarwel zegt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.