Nieuws
07 juli 2016 - Ron Smeets

BlackBerry stopt met de Classic en BB 10 heeft ook zijn langste tijd gehad BlackBerry 10 sputtert nog wat na, maar is eigenlijk al vervangen door Android

De BlackBerry Classic werd eind 2014 gelanceerd op een moment dat een samenwerking tussen de Canadese fabrikant en Android nog helemaal niet aan de orde was. De eerste berichten daarover doken pas zes maanden later op.

Deze week werd bekend dat BlackBerry de Classic naar zijn graf gaat dragen. De productie is inmiddels al gestopt. Op zich is het natuurlijk niet zo gek dat een toestel dat anderhalf jaar 'oud' is tegen zijn natuurlijke 'end-of-life' datum loopt. In het geval van de Classic zijn er echter wel wat speciale omstandigheden. Ten eerste is er nog geen opvolger, met BlackBerry's eigen 10 OS, in zicht. Sterker nog, vorige week doken berichten op, die overigens nog niet bevestigd zijn door de fabrikant zelf, dat er drie nieuwe Android BlackBerry's op komst zijn. Die zouden (deels) mogelijk zelfs door een andere fabrikant geproduceerd kunnen gaan worden. BlackBerry heeft zich na de introductie van de Priv helemaal op Android gestort, zo bevestigde CEO Chen begin dit jaar al.

Uiteraard wordt nu volop gespeculeerd of het einde van de Classic ook het einde van het BBOS betekent. Chen zegt dat het BlackBerry OS voorlopig nog ondersteund zal worden. Om die woorden kracht bij te zetten kondigde de fabrikant aan dat volgende maand de volgende update voor het OS uitgerold gaat worden. Klinkt hoopgevend voor de verstokte BlackBerry fans, maar Nokia riep ook ooit dat het Symbian zou blijven ondersteunen tot 2016 en we weten allemaal hoe dat uiteindelijk afliep.

Hetzelfde scenario dreigt nu voor het BlackBerry OS. Terwijl Chen roept dat het voorlopig niet gaat verdwijnen meldden Amerikaanse politici dat de fabrikant providers al heeft laten weten dat de productie van ALLE BlackBerry 10 toestellen gestaakt is.

We zullen het wel zien. feit is wel dat de BlackBerry Classic, die anderhalf jaar geleden geïntroduceerd werd om de BlackBerry gebruikers, addicts en fans van het eerste uur weer naar het merk te trekken, niet gebracht heeft wat de fabrikant er zelf van verwachtte. Hetzelfde kun je ruim drie en een half jaar na de officiele introductie ook wel zeggen van het BlackBerry 10 OS. Het is dan ook niet meer de vraag óf, maar wanneer het BlackBerry OS ten grave gedragen wordt.

Statement Chen:
For BlackBerry, and more importantly for our customers, the hardest part in letting go is accepting that change makes way for new and better experiences.

When I took on the role as the GM for Devices, I spoke about three critical elements for the success of our devices business. First was expanding choice for customers. Second was leveraging our unmatched experience and capabilities in security. Third was building on the BlackBerry pedigree.

These are the tenets that help keep us focused and the reasons why we are committed to the success of both BlackBerry 10 and Android devices. To keep innovating and advancing our portfolio, we are updating our smartphone lineup with state of the art devices.

Statement Amerikaanse Senaat:
BlackBerry informed Verizon and AT&T that production of all BlackBerry OS 10 devices (Q10, Z10, Z30, Passport, and Classic) has been discontinued.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.