Nieuws
09 augustus 2016 - Ron Smeets

BlackBerry start met het dichten van een deel van het Quadrooter lek Tsja, en dan claim je de meest veilige Android smartphones te maken

BlackBerry is gestart met de uitrol van een beveiligingsupdate voor de Priv en de DTEK50; de eerste Android smartphones van de Canadese fabrikant. Daarin worden vooralsnog 'slechts' drie van de vier Quadrooter lekken gedicht. Voor het vierde lek is BlackBerry, net als alle andere fabrikanten, afhankelijk van de snelheid waarmee Google ontwikkelaars de problemen verhelpen. Dat is op z'n minst een beetje vreemd voor een fabrikant die claimt de best beveiligde Android smartphones te maken.

Dat Android regelmatig het doelwit is van hackers die beveiligingslekken in het systeem blootleggen is geen nieuws. Dat Google (en de fabrikanten) soms ietwat achter lopen met het oplossen daarvan ook niet. Dat is nu eenmaal inherent aan een 'open source' besturingsysteem waarvan op elk moment minimaal vijf verschillende versies in omloop zijn. Daarnaast speelt ook mee dat je de grootste, en meest populairste, van de wereld bent. Zo af en toe kom je dan aan de beurt en worden al dan niet bekende lekken blootgelegd.

Mede daarom is het dus zo gek dat BlackBerry bij voorbaat al riep dat ze de best beveiligde Android smartphones op de markt zouden zetten. De Canadese fabrikant staat natuurlijk al jaren bekend vanwege de hoge mate van beveiliging van het systeem en encryptie van (gevoelige) data. En ik ben er ook wel van overtuigd dat ze bij BlackBerry extra aandacht besteden aan de beveiliging van het Android OS op hun smartphones. Helaas blijven ze natuurlijk voor een deel ook altijd afhankelijk van de kennis en kunde van de Android ontwikkelaars. Dat is nu eenmaal het gevolg van het gebruik van een ander OS dan hetgeen je zelf, volledig in eigen beheer, ontwikkelt. Het Quadrooter lek bewijst dus nog maar eens dat je dergelijke uitspraken over een 'third party' OS, wat Android voor BlackBerry feitelijk is, niet zomaar kunt doen.

Hoe dan ook, deze dagen worden bij de BlackBerry Androids de eerste Quadrooter lekken gedicht, maar dat geldt dus voor alle Android smartphones die de maandelijkse security patch van Google gaan ontvangen. Vervelend voor BlackBerry is echter dat de meeste klanten die de afgelopen vier jaar het merk trouw gebleven zijn dat met name deden vanwege de uitmuntende beveiliging van het BlackBerry OS. Het is de vraag of die straks, wanneer het BBOS helemaal verdwijnt, zomaar zullen overstappen naar de Android BlackBerries...

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.