Toestellen
19 december 2014 - Ron Smeets

BlackBerry services in de extreem beveiligde Black Phone van Boeing Een militaire smartphone die zichzelf vernietigd bij oneigenlijk gebruik

De militaire tak van Boeing werkt al geruime tijd aan een extreem beveiligde, en uiterst geheime, Android smartphone. Over het toestel is nog weinig bekend, anders dan dat hij er al lang had moeten zijn. BlackBerry maakte eerder deze week bekend dat de Canadese fabrikant door Boeing is binnengehaald om aan de mobiele beveiliging van het toestel te werken. Het is de bedoeling, zo liet BlackBerry CEO John Chen weten, dat de nieuwste BlackBerry Enterprise Server technologie in de Boeing Black Phone geïmplementeerd wordt.

Over de specs van de Black Phone wordt, en mag, niet veel gezegd worden. Het enige wat op dit moment bekend is, is dat hij een dual sim optie heeft en ook geschikt is voor satelliet communicatie en koppeling aan biometrische sensoren. Maar de leukste functie is ongetwijfeld het zelfvernietiging systeem. Dat deed mij in ieder geval meteen aan Mission Impossible denken, al verwacht ik niet dat de Black Phone zichzelf dal opblazen of laten smelten als hij gestolen, of oneigenlijk gebruikt wordt. Nee, het toestel wist alle data wanneer iemand hem probeert open te maken.

Op zich is het geen al te grote verrassing dat juist BlackBerry hier voor in aanmerking komt. Het Boeing toestel draait immers op Android en de meeste Google diensten staan nu niet bepaald als super veilig of niet te kraken, te boek. Van de andere kant zou ik verwachten dat bedrijven die voor het Amerikaanse leger werken aan encryptie en beveiliging van data juist iets heel nieuws ontwikkelen. Een systeem dat niet door derden gekocht en gebruikt kan worden. Feit is namelijk dat wanneer een beveiligingssysteem beschikbaar is voor het grote publiek (zoals BES van BlackBerry), de kans op kraken groter wordt. Als het daarentegen niet 'te koop' is, betekent dat ook dat hackers en andere onverlaten er moeilijker aan kunnen komen.

Enkele jaren geleden heb ik al eens onderzoek gedaan naar deSectera Edge. Dat was (en is misschien nog steeds) een speciaal beveiligde smartphone (met Windows Mobile) voor het Amerikaanse leger en hoge regeringsambtenaren. Die was niet te koop voor particulieren en bedrijven maar kwam in het nieuws doordat Obama na zijn inauguratie als president zijn BlackBerry zou moeten gaan inleveren. Ik belde onder andere met de fabrikant, en de NSA, voor informatie en eventueel een review exemplaar, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd ;)

In ferbuari, tijdens het MWC in Barcelona, was een andere blackphone in het nieuws. Een toestel dat zo goed beveiligd was dat hij niet te kraken (cq. afluisteren) zou zijn. Hackers claimden enkele maanden later daar echter wel in geslaagd te zijn.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.