Nieuws
22 april 2013 - Ron Smeets

BlackBerry Q10, Huawei Ascend Mate en tros Alcatel's op weg

Vandaag en morgen wordt in Nieuwegein de jaarlijkse TeleVisie, een telecom event, gehouden. Voorafgaand aan de opening hielden drie fabrikanten een perspresentatie. BlackBerry, Huawei en Alcatel One Touch gaven daar een update over de beschikbaarheid van enkele toestellen die de afgelopen maanden al internationaal al aangekondigd waren.

Echt groot nieuws was er niet. Daarvoor waren we twee maanden geleden al in Barcelona. Bovendien presenteerden Huawei en BlackBerry daarvoor al (op de CES of een eigen event) hun nieuwste toestellen.

Huawei wist te melden dat de 6.1 inch Ascend Mate vanaf (medio) mei in de Nederlandse winkels zal liggen. Opvallend is dat deze phablet, die dus een 0.6 inch groter scherm heeft dan de Galaxy Note II, slechts 449 Euro gaat kosten. Daarmee is hij die goedkoper dan zijn grootste concurrent van Samsung. Die prijsstrategie strookt wel met het voornemen van Huawei dat de Chinese fabrikant vooral op basis van de prijs gaat trachten marktaandeel te winnen.

BlackBerry had in Nieuwegein de eerste echt werkende exemplaren van de Q10 (foto) bij zich. Ook dat toestel zal, zoals de fabrikant zelf aangaf, 'zeer binnenkort' in de Nederlandse winkels liggen. Een exacte datum konden ze echter nog niet noemen. Hetzelfde geldt voor het prijskaartje. Mijn gevoel zegt dat de Q10 binnen een maand wel beschikbaar zal zijn en dat de prijs ongeveer gelijk, of net iets onder, die van de Z10 zal liggen; ergens tussen de 550 en 599 Euro dus.

Tot slot presenteerde Alcatel One Touch een hele tros toestellen die binnenkort, tussen mei en juli, in de Nederlandse winkels gaan verschijnen. Het betreft ongeveer 80% van de 13 Android smartphones die de fabrikant in Barcelona presenteerde. De meest interessante modellen zijn de Idol Ultra en de Scribe HD. Die hebben respectievelijk een 4.7 inch AMOLED display (Idol Ultra) en een 5 inch HD IPS scherm (Scribe HD). De Idol Ultra is met slechts 6.45 millimeter bovendien erg dun. De Scribe HD wordt geleverd met een magnetische flip cover en een stylus.

Tot slot stond Samsung natuurlijk ook op de beursvloer. De stand van de Koreaanse fabrikant was geheel ingericht in het teken van de Galaxy S4 die later deze week in de winkels zal verschijnen.

Vandaag zal ik van de hierboven genoemde toestellen nog wat videopreviews gaan opnemen. Die verschijnen de komende dagen dan wel online.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.