Geruchten
29 december 2010 - Ron Smeets

BlackBerry PLayBook vertraagd door stroomverslindend QNX OS?

Het was al bekend dat de BlackBerry PlayBook tablet bij ons niet vóór de zomer van 2011 in de winkels zou liggen. Als de jongste geruchten kloppen dan zou dat zelfs nog later kunnen worden.

Shaw Wu, analist van Kaufman Bros, zegt namelijk dat hem ingefluisterd is dat RIM problemen heeft met het uithoudingsvermogen van de accu van de PlayBook doordat het QNX OS te veel stroom verbruikt.

Daarom heeft de Canadese fabrikant ervoor gekozen om de Noord Amerikaanse lancering van de BlackBerry PlayBook vooralsnog enkele maanden uit te stellen, tot mei 2011, zodat gezocht kan worden naar een oplossing. Zoals de zaken er nu voor staan kan de PlayBook met een volle accu slechts een paar (2?) uur aan een stuk gebruikt worden voordat hij weer aan de lader moet. Ter vergelijk, de Samsung Galaxy Tab haalt gemiddeld zes uur en de Apple iPad met gemak tien uur (en meer).

De voornaamste reden voor het tegenvallende uithoudingsvermogen zou dus te maken hebben met het stroomverbruik van het QNX OS. Dat is oorspronkelijk niet ontwikkeld voor apparaten die voor hun stroomvoorziening tijdens het dagelijks gebruik (vrijwel alleen maar) op een accu aangewezen zijn. Natuurlijk zullen de knappe koppen bij RIM (en QNX) met wat software tweaks en -finetuning nog wel wat extra minuten uit de PlayBook accu kunnen persen, maar het lijkt er op dat RIM zal moeten besluiten een andere, 'zwaardere', accu in de PlayBook te bouwen. Welke consequenties dat heeft voor het design, gewicht en dus ook de release is nog niet bekend. Eerst maar eens afwachten of de berichten die Shaw Wu ter ore gekomen zijn ook daadwerkelijk kloppen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.