Accessoires
27 september 2010 - Ron Smeets

BlackBerry Playbook tablet officieel gepresenteerd

Het zat er al aan te komen, de presentatie van de eerste tablet van BlackBerry. Vandaag heeft RIM de tablet officieel onthuld tijdens haar developer event in de VS. Het is niet de SurfBook of BlackPad geworden maar de PlayBook. Dat klinkt speels en eBook achtig en ik neem aan dat RIM die naam PlayBook ook precies met die bedoelingen gekozen heeft.

De PlayBook is onder andere voorzien van een 1GHz Cortex A9 dual-core processor, 1GB RAM, een 7 inch touchscreen display, twee camera's (op de voor- en achterzijde), WiFi, HDMI en USB aansluitingen en hij is slechst 9.7mm 'dik'.

Voor het OS heeft RIM gekozen voor haar eigen 'Tablet OS' dat ontworpen is door QNX, een software ontwikkelaar die eerder dit jaar door RIM overgenomen werd. De BlackBerry PlayBook zal begin 2011 (in de VS) op de markt komen. De prijs is helaas nog niet bekendgemaakt. Vandaag is alleen de WiFi versie van de PlayBook gepresenteerd maar RIM heeft al laten weten dat er ook 3G (en 4G) versies op komst zijn.

Hieronder staat de officiele introductievideo van de PlayBook:

De volledige specs (uit het persbericht van RIM):
- 7-inch LCD, 1024 x 600, WSVGA, capacitive touch screen with full multi-touch and gesture support
- BlackBerry Tablet OS with support for symmetric multiprocessing
- 1 GHz dual-core processor
- 1 GB RAM
- Dual HD cameras (3 MP front facing, 5 MP rear facing), supports 1080p HD video recording
- Video playback: 1080p HD Video, H.264, MPEG, DivX, WMV
- Audio playback: MP3, AAC, WMA
- HDMI video output
- Wi-Fi - 802.11 a/b/g/n
- Bluetooth 2.1 + EDR
- Connectors: microHDMI, microUSB, charging contacts
- Open, flexible application platform with support for WebKit/HTML-5, Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX, OpenGL, Java
- Ultra thin and portable:
- Afmetingen:130mm x 193mm x 9.7mm
- Gewicht: ca. 400gram

Foto's: BB-PlayBook-side-a BB-PlayBook-b BB-PlayBook-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.