Nieuws
01 oktober 2010 - Ron Smeets

BlackBerry PlayBook komt niet vóór medio 2011 naar Nederland

Eerder deze week presenteerde RIM in de VS haar eerste touchscreen tablet, de BlackBerry PlayBook. Vandaag viel het Nederlandse persbericht in de mailbox en heel even had ik de hoop dat dit zou betekenen dat wij de PlayBook ook relatief snel (begin 2011) in de winkels zouden kunnen gaan tegenkomen.

Helaas is dat niet het geval. RIM meldt namelijk dat de eerste internationale lanceringen (buiten de VS en Canada) pas vanaf Q2 2011 gepland staan. Welke landen dan het eerst aan de beurt zijn is nog niet bekend.

Natuurlijk staat het gemiddelde persbericht van een fabrikant vol van superlatieven en teksten waar je tenen soms van gaan krullen ;-) Het bericht oer de BlackBerry PlayBook is daar geen uitzondering op. Ik zal jullie er niet mee 'vervelen' maar één zin wil ik jullie toch echt niet onthouden.

"Deze krachtige tablet-pc met prachtig design is makkelijk draagbaar, ultradun en superhandig voor werk én ontspanning. De BlackBerry PlayBook heeft een helder scherm van 7" (17,8 cm) met hoge resolutie, maar is amper 1 cm dik en weegt slechts 400 g – hij past dus perfect in je hand. Door zijn unieke mix van gebruiksvriendelijkheid, prestaties en draagbaarheid zul je hem overal mee naartoe willen nemen."

Ik weet niet hoe groot jullie handen gemiddeld zijn, maar een apparaat met een 7 inch display dat in totaal 19 x 13 centimeter meet past echt niet perfect in mijn hand ;-)

Enfin, we zullen dus nog minimaal een maand of 6 tot 8 moeten wachten voordat we de eerste PlayBooks hier kunnen verwachten. Hieronder nog even een opsomming van alle specs. Die zijn bepaald niet karig, dat mag ook gezegd worden.
- Lcd-scherm van 7” (17,8 cm), 1024 x 600, WSVGA, capacitief aanraakscherm met volledige ondersteuning voor multi-touch en gebaren
- BlackBerry Tablet OS met ondersteuning voor Symmetric Multi-Processing (SMP)
- 1 GHz dual-core processor
- 1 GB RAM
- Twee HD-camera’s (3 MP voor, 5 MP achter) die 1080p HD video-opname ondersteunen
- Video afspelen: 1080p HD Video, H.264, MPEG, DivX, WMV
- Audio afspelen: MP3, AAC, WMA
- HDMI video-uitgang
- Wi-Fi - 802.11 a/b/g/n
- Bluetooth 2.1 + EDR
- Aansluitingen: microHDMI, microUSB, netstroom
- Open en flexibel applicatieplatform met ondersteuning voor WebKit/HTML-5, Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX, OpenGL, Java
- Ultradun en ultradraagbaar: Afmetingen: 13 cm x 19,3 cm x 1 cm en hij weegt slechts 400 g
- Aanvullende mogelijkheden en specificaties van de BlackBerry PlayBook zullen worden gepubliceerd voor of op de datum dat dit product in verkooppunten wordt gelanceerd.
- RIM is ook van plan om in de toekomst 3G- en 4G-modellen aan te bieden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.