Nieuws
13 september 2011 - Ron Smeets

BlackBerry ook in Nederland op z'n retour?

De afgelopen dagen en weken is wel duidelijk geworden dat het niet echt goed gaat bij RIM, de Canadese fabrikant van BlackBerry smartphones. Dalende marktaandelen, omzet en winst zorgen ervoor dat zowel het management als de aandeelhouders zenuwachtig en onrustig worden.

Nederland is al twee jaar een van de succesvolste landen voor BlackBerry. De toestellen waren in deze periode inmens populair bij tieners die zeer in hun nopjes waren met diensten als Ping en BlackBerry Messenger. Maar voor hoe lang nog?

De USP's van BlackBerry, Ping en BBM, in combinatie met de Nederlandse 'subsidiemarkt' waardoor de in verhouding dure BlackBerry's met een abonnement voor relatief lage kosten aangeschaft konden worden zorgde ervoor dat de BlackBerry Bold en Curve modellen op schoolpleinen en in het uitgaansleven in grote getalen gebruikt werden.

De afgelopen weken is echter duidelijk geworden dat de abonnementen voor mobiel internet, een must voor smartphones, duurder worden. T-Mobile en Vodafone hebben die verhoging, net als KPN, al doorgevoerd. Daarnaast is KPN ook voornemens om de korting op smartphones die in combinatie met een abonnement aangeschaft worden te verlagen. Ofwel, we gaan straks meer betalen voor zowel het abonnement (maandelijkse kosten) als de smartphone (eenmalige kosten). Dat zal zijn weerslag hebben op alle toestellen die verkocht gaan worden, maar de duurdere merken, waar de BlackBerry dus zeker ook toe gerekend mag worden, zullen er het meest onder gaan leiden. Tel daar bij op het feit dat BlackBerry een groot deel van haar succes, in Nederland dus, te danken heeft aan de populariteit onder jongeren, die doorgaans minder te besteden hebben, en de conclusie dat BlackBerry wel eens meer last van de nieuwe abonnementen en toestelprijzen kan gaan krijgen dan de goedkopere concurrenten lijkt gerechtvaardigd.

Nu heb ik een tienerdochter die op een middelbare school zit. Vanuit haar omgeving heb ik de afgelopen weken al diverse signalen gekregen dat heel veel, en steeds meer, (jonge) BlackBerry gebruikers besluiten en/of voornemens zijn, om een ander toestel te nemen wanneer ze daar aan toe zijn. In de meeste gevallen wordt die keuze ingegeven door de komst van diensten als WhatsApp. De USP's van BlackBerry, BBM en Ping, lijken uitgewerkt te zijn. Bovendien zijn de concurrerende toestellen vaak goedkoper dan een BlackBerry. En het feit dat je daarvoor geen speciaal 'BlackBerry data abonnement' hoeft af te sluiten zoals dat bij sommige providers nu nog het geval is (en dus ook weer extra kosten met zich mee kan brengen) zal mijns inziens, met de duurder wordende toestelprijzen en data abonnementen, ook een belangrijke factor worden.

Nu zijn de signalen die ik vanuit de school- en vriendenkring van mijn dochter ontvang natuurlijk niet voldoende om daaraan de conclusie te verbinden dat BlackBerry in Nederland ook op z'n retour gaat of al is. Daarom heb ik een nieuwe poll gestart. Heb je een BlackBerry, stem dan mee. Wordt je volgende toestel weer een BlackBerry of kies je straks toch voor iets anders. En wat is dan de belangrijkste reden daarvoor. Gebruik je nu andere Messenger diensten (zoals WhatsApp)? Wil je een goedkoper abonnement? Kies je voor een goedkoper toestel? Wil je een ander toestel omdat je vriend(in)en dat ook doen? Of was je gewoon niet tevreden over je BlackBerry?. Laat een reactie achter en/of stem op de poll. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten en jullie reacties.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.