Nieuws
02 juni 2012 - Ron Smeets

BlackBerry nog steeds populair bij de Zuid Afrikaanse jeugd

In Nederland (en veel andere landen) holt de populariteit van BlackBerry hard achteruit. Tot een jaar geleden was je als tiener 'de king' als je een BlackBerry had. PING zorgde ervoor dat de tot dan toe (2009) 'zakelijke' BlackBerry's ineens in grote getalen opdoken in de handen van kids tussen de 12 en 18 jaar op.

Inmiddels is die hype wel voorbij. Geluiden uit de doelgroep en winkels bevestigen dat. Acht van de tien BlackBerry gebruikers die een winkel in stappen om te verlengen kiezen nu voor een ander merk en ik hoor zelf van veel 'BlackBerry tieners' in mijn omgeving dat ze niet kunnen wachten tot hun abonnement afgelopen is om over te stappen naar een Android of iOS toestel. In Zuid Afrika is dat echter heel anders. Daar is BlackBerry zojuist uitgeroepen tot het coolste merk van 2012, voor BMW, Coca Cola en Nike.

In februari en maart werden 5.000 Zuid Afrikaanse jongeren (8 tot 22 jaar) ondervraagd. BlackBerry won in drie categoriën: Coolste Mobiele Telefoon, Coolste Merk en Coolste Hi-Tech Gadget. Bij de Mobiele Telefoons liet BlackBerry haar grootste concurrenten dus in het Zuid-Afrikaanse stof bijten ;-) Samsung kwam zelfs niet verder dan een vierde plek, achter Nokia(!) en Apple.

De uitslag van de drie 'BlackBerry' categoriën:

Coolste Mobiele Telefoon:
1. BlackBerry: 36.7%
2. Nokia: 22.4%
3. Apple (iPhone): 20.3%
4. Samsung: 9.0%
5. Sony Ericsson: 4.6%

Coolste Hi-Tech Gadget:
1. BlackBerry: 12.6%
2. Laptop: 12.1%
3. PlayStation3: 11.7%
4. iPad: 11.0%
5. iPod: 8.6%

Coolste Merk (algemeen):
1. BlackBerry
2. BMW
3. Coca Cola
4. Nike
5. Apple 

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.