Nieuws
22 oktober 2013 - Nichal Joosse

BlackBerry Messenger beschikbaar, of toch niet?

Hoewel iedereen in Nederland massaal WhatsApp gebruikt, zijn er toch behoorlijk wat mensen die een paar weken geleden hoop hadden om BlackBerry Messenger (BBM) te gebruiken op iOS en Android. Door wat technische problemen werd de lancering uitgesteld, dit tot onvrede van de mensen die de app graag wilden gebruiken. Sinds gisteren is BBM eindelijk beschikbaar voor iOS en Android, maar nog niet helemaal: alleen de mensen die zich hadden aangemeld voor de wachtrij, kunnen de app direct gebruiken. 

Anderen zullen nog eventjes moeten wachten totdat ze een e-mailtje krijgen dat ze de app kunnen gebruiken. Een vraag die waarschijnlijk naar eerste naar boven komt, is waarom je BBM zou gaan gebruiken naast populaire apps als WhatsApp en Facebook Messenger. BBM is al jaren populair, maar was alleen beschikbaar voor BlackBerry-gebruikers. Het percentage BlackBerry-gebruikers wordt erg onderschat, aangezien er nog veel landen in de wereld zijn waar nog veel mensen met een BlackBerry rondlopen. Wellicht heb je familie wonen in landen als Suriname en Indonesië, waar de BlackBerry nog steeds één van de meest gebruikte smartphones is.

Ik behoor tot de mensen die al in de wachtrij stonden en heb de app dan ook al uitvoerig kunnen testen (iOS-versie). Wat als eerste opvalt, is dat BlackBerry de designregels van het desbetreffende platform (zowel iOS als Android) volledig negeert. De vormgeving is vrij vierkant en vertoont veel overeenkomsten met de app op BlackBerry zelf. Het aanmeldproces lijkt wat traagjes te verlopen, maar zodra je in de app zit, is hier niets van te merken. Alles werkt vrij vlot en het chatten gaat erg soepel.

BlackBerry Messenger is beschikbaar voor Android 4.0 en hoger en voor iOS 6.0 en hoger. Of er nog een versie zal komen voor andere platformen, zoals Windows Phone, is nog niet bekend.  

Over de auteur: Nichal Joosse