Nieuws
08 maart 2018 - Ron Smeets

BlackBerry eist dat facebook stopt met WhatsApp en Instagram Canadezen slepen facebook voor de rechter voor inbreuk op ‘messaging’ patenten

BlackBerry is al bijna twee jaar geen zelfstandige smartphone fabrikant meer. Ooit waren ze de uitvinders van de eerste populaire smartphone chat app; Ping. Die werkte alleen op BlackBerry toestellen en dat, samen met te laat vernieuwen, luidde ook het einde van het kortstondige succes in. Ping werd aan alle kanten voorbijgelopen door WhatsApp, Messenger en Instagram; sociale chat apps die op alle smartphones, ook die met iOS en Android, gebruikt konden worden. Nu is BlackBerry vooral een patentmelker en hebben ze facebook op de korrel genomen. WhatsApp en Instagram moeten volgens de Canadezen offline omdat deze diensten een aantal patenten van BlackBerry schenden. Daarom slepen de Canadezen eigenaar facebook voor de rechter.

Ping was een mega hype, maar niet voor lang
Wie kan zich de BlackBerry hype nog herinneren? Honderdduizenden jongeren die van de ene op de andere dag een BlackBerry wilde hebben omdat daar de razend populaire chat app Ping op stond; later bekend als BlackBerry Messenger (BBM). Het duurde maar een paar jaar voordat de jeugd tot inkeer kwam, of beter gezegd, een alternatief vond dat nog makkelijker was en vooral ook op Android werkte: WhatsApp. Ze snel als de kids hun BlackBerries gekocht hadden, zo snel werden de Bolds en Curves ook weer gedumpt. En BlackBerry zelf? Zij kwam tot de pijnlijke conclusie dat haar 15 minutes of fame definitief voorbij waren.

Van smartphone maker naar patentmelker
Ze hebben het – als zelfstandige smartphone fabrikant – nog een tijdje, met veel verlies, kunnen uitzingen totdat ze bijna twee jaar geleden besloten de hardware boedel aan TCL te verpatsen en verder te gaan als software, security en services bedrijf. Plus, BlackBerry is eigenaar van tienduizenden patenten die ook het nodige aan licentievergoedingen opleveren. En dat is nu precies de tak van sport waarin BlackBerry facebook voor de rechter gaat slepen; van smartphone maker naar patentmelker. De Canadezen beweren dat facebook met haar berichtendiensten WhatsApp en Instagram inbreuk pleegt op een zevental patenten van BlackBerry die betrekking hebben op messaging technologieën. Deze stap staat volledig in lijn met de nieuwe strategie van BlackBerry dat eerder al aangaf op zoek te gaan naar manieren om nog meer geld te verdienen met de tienduizenden patenten. Welnu, facebook, en WhatsApp en Instagram in het bijzonder, zijn de eerste grote namen die BlackBerry aan het juridische spit wil rijgen. Tenminste, als je Qualcomm even buiten beschouwing laat. Die hebben immers geen, of nauwelijks, rechtstreeks contact met consumenten. Hoe dan ook, BlackBerry eist dat facebook de diensten WhatsApp en Instagram onmiddellijk offline haalt, plus een flink bedrag aan schadevergoedingen. Hoe hoog dat bedrag is wordt niet bekend gemaakt.

Iets met soep en niet zo heet eten
De kans is echter heel klein dat WhatsApp en Instagram snel, of überhaupt, het slachtoffer worden van deze patentruzie. Vergelijkbare juridische twisten uit het verleden hebben al vaker aangetoond dat het de eisende partij meestal te doen is om ordinair (veel) geld. Dat zal nu, zo schat ik het in, ook niet anders zijn. Het zou bovendien van weinig realiteitszin getuigen mocht BlackBerry echt denken dat ze met het op last van een rechter laten opheffen van WhatsApp en Instagram de deuren voor hernieuwd succes van hun eigen messenger, BBM, weer openzetten. Nee, het is BlackBerry ongetwijfeld te doen om een smak geld van facebook te kunnen afpakken. En mocht inderdaad blijken dat facebook met haar diensten WhatsApp en Instagram ongeoorloofd (zonder licentie) gebruik maakt van gepatenteerde technologie van BlackBerry, dan is een vergoeding ook meer dan gerechtvaardigd. Maar het zal zeker nog weken, maanden en misschien zelfs jaren duren voordat duidelijk is of BlackBerry’s patentclaim gehonoreerd wordt en wat de (financiële) gevolgen voor facebook, WhatsApp en Instagram zijn. Tenzij beide partijen in een vroeg stadium eieren voor hun geld kiezen en tot een overeenkomst komen. We gaan het volgen en zien!