Nieuws
22 november 2011 - Ron Smeets

BlackBerry @ DroidConNL

Op zich is het feit dat BlackBerry een van de hoofdsponsoren van DroidConNL is, heeft al de nodige wenkbrouwen doen fronsen. Android is natuurlijk geen OS dat RIM gebruikt op haar smartphones en tablets. Echter, Android Apps zijn (binnenkort) wel compatible met BlackBerry Playbook dankzij de BlackBerry runtime.

Ten eerste dus alleen voor de PlayBook, maar straks ook voor de nieuwe BlackBerry smartphones (BBX / QNX).

Sanyu Kiruluta van RIM hield een, voor de aanwezige hard core ontwikkelaars, interessant verhaal over de uitdagingen, oplossingen en ook de beperkingen van de BlackBerry Runtime voor Android Apps. Zo heeft men een workaround bedacht om de afhankelijkheid van (micro)SD kaarten van veel apps te 'omzeilen'. De BlackBerry Playbook heeft namelijk geen (micro)SD kaart support. Waar de BlackBerry Runtime onder andere  (nog) geen ondersteuning voor biedt (of waar nog geen API'sc voor zijn): C++, de hardware camera API, Bluetooth en SIP.

Kortom, voor de meeste, eenvoudige applicaties die 'genoeg' hebben aan een internet verbinding, eventueel met lokatiegegevens en dergelijke, zal de BlackBerry Runtime voor Android applicaties wel voldoende functionaliteit bieden, maar meer ook (nog) niet.

Kiruluta sloot af met wat cijfers over BlackBerry applicatie ontwikkeling. Zo telt RIM op dit moment meer dan 370.000 ontwikkelaars, maar de App World telt maar 46.000 applicaties. Dit komt volgens Kiruluta omdat de meeste ontwikkelaars geen applicaties voor de App World maken, maar voor zakelijke klanten van RIM. Natuurlijk moest ook even de vergelijking met de andere (grotere) applicatie winkels gemaakt worden. Dat kwam vooral neer op de vraag "Wil je kiezen tussen 5 of 10 verschillende 'poker apps' of meer dan 1000". Tsja, op zich is meer keuze beter, maar je kunt ook overdrijven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.