Toestellen
14 januari 2009 - Ron Smeets

BlackBerry Curve gelanceerd

Vanmiddag werd in Restaurant Herrie in Amsterdam de nieuwe BlackBerry Curve in combinatie met KPN in Nederland gelanceerd.

De Curve, of 8900, is de mid-range uitvoering van de Bold die sinds enkele maanden te koop is. Ondanks het feit dat de Bold nogal wat gebreken en nadelen had/heeft, zeker voor een BlackBerry, is dit tot nu toe wel verreweg de best verkopende BlackBerry ooit.

Bij Curve zijn, zo wist een van de aanwezige BlackBerry medewerkers mij te vertellen, de problemen die de Bold parten speelde opgelost. De trackball is een stuk degelijker en ook de levensduur van de accu benadert weer het niveau van wat pre-Bold BlackBerry gebruikers gewend zijn.

Dit laatste komt vooral ook door het feit dat BlackBerry besloten heeft de Curve niet van UMTS en HSDPA support te voorzien. De mail komt ds weer gewoon via een 'ouderwetse' GPRS verbinding binnen. Op zich prima maar minder als je er ok (veel) mee wilt gaan internetten. Daarvoor heeft hij dan wel weer WiFi support.

Het scherm is een 2.4 inch HVGA (480x360) en verder heeft de Curve nog een 3.2 megapixel camera met LED flits, GPS, Bluetooth (met A2DP), een multimedia speler en 3.5mm headset aansluiting aan boord.

Een ander sterk punt van de Curve zijn de afmetingen van het toestel. Met 109x60x13.5mm is hij lekker compact (vergelijkbaar met de Nokia E71) en omdat hij maar 109 gram weegt ook makkelijk in je broekzak te stoppen. Ondanks deze ietwat geringe afmetingen is mijn eerste indruk dat het qwerty toetsenbord toch makkelijk te bedienen blijft en comfortabel genoeg typt.

Natuurlijk hebben we na afloop van de introductie een toestel meegekregen dus ik zal hem de komende dagen/weken eens flink onder handen gaan nemen om er achter te komen of de Curve inderdaad beter is dan de Bold. . .

Het toestel ligt vanaf nu in de KPN winkels en kost, zonder abonnement, €347,- (inclusief BTW). In combinatie met een tweejarig abonnement vanaf €31,25 per maand is het toestel gratis. De BlackBerry Curve was voor deze introductie overigens ook al bij T-Mobile te koop maar dit ter zijde.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.