Nieuws
18 september 2012 - Ron Smeets

BlackBerry 10 ontwikkeling gaat langzaam maar zeker vooruit

Vanochtend, bij de start van de BlackBerry 10 Jam World Tour in Amsterdam, werd al snel duidelijk dat BlackBerry 10 nog niet af is. In mei, tijdens BlackBerry World, werd nog een hele sumiere demo gegeven waarin een drietal UI functies van BB10 getoond werden.

Nu, ruim vier maanden later, is gelukkig wel al meer te zien van de UI, in een demo vorm, maar helaas mocht dat vandaag allemaal nog niet gefotografeerd worden. De nadruk lag bij de deze demo's vooral op de vloeiende werking van de UI, de hoge kwaliteit van de graphics en het gemak voor ontwikkelaars van apps.

De UI en graphics van BB10 zagen behoorlijk gelikt en strak ontworpen uit. Zelf was ik het meest onder de indruk van de manier waarop BB10 met de content (bijvoorbeeld in apps) omgaat. Alles is vrijwel direct, en zonder extra laadtijden tussentijds, beschikbaar, ook wanneer je iets aanpast aan de weergave van de content. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar helaas kan ik het niet live laten zien ;-) Een belangrijke UI feature is de 'cascade' van schermen. Schakelen tussen, bijvoorbeeld, email en facebook doe je door de ene app naar de zijkant te 'vegen'. De volgende app komt dan naar de voorgrond. Dat werkte, in de demo, snel en soepel.

Verder kwam ook de bijzondere tekstvoorspellende functie van het BB10 toetsenbord weer langs. Wanneer je een woord begint te typen dan verschijnen de voorgestelde hele woorden, in volgorde van waarschijnlijkheid, 'boven' de toets van het eerstvolgende letter van die woorden. Dat zal, net als alle andere T9 (en Swype) varianten, ongetwijfeld wennen zijn, maar het lijkt mij wel een handige 'snel-typ-functie'.

Het zwaartepunt van BlackBerry 10 Jam ligt natuurlijk bij het warm laten lopen van ontwikkelaars voor het nieuwe smartphone OS van RIM. Feitelijk kun je zeggen; geen Apps, geen kopers. Er werd gedurende de ochtend meerdere keren gehamerd op de verbeteringen voor ontwikkelaars. BlackBerry 10 apps kunnen met vrijwel elke ontwikkeltaal gemaakt worden. De SDK's daarvoor zijn al beschikbaar.

RIM heeft de ontwikkeling van BlackBerry 10 op vijf steunpilaren gestoeld. Zeg maar; vijf features en zaken waarin BB10, volgens RIM, moet excelleren. In hoeverre men daarin al in geslaagd is, of nog gaat slagen, zal de tijd moeten leren. Het klinkt goed, maar ik kan er pas echt iets over zeggen als ik er zelf mee gespeeld heb. En dat gaat (of ging) vandaag nog niet gebeuren. Voor nu dus even een opsomming van de 5 fundamenten van BlackBerry 10:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.