Entertainment
31 januari 2010 - Ron Smeets

Bizar: "Verbod op SMS-en tijdens 't rijden is niet veiliger"

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Highway Loss Data Instutute zou het aantal ongelukken in staten waar een verbod geldt op  SMS-en tijdens het autorijden niet verminderen. Een bizarre en volgens mij ook zeer onverstandige conclusie als je het mij vraagt.

Bovendien is de conclusie, als je het persbericht van het onderzoeksbureau goed leest, ook niet helemaal juist.

De onderzoekers hebben namelijk niet gekeken naar het specifieke aantal verkeersongelukken waarbij het gebruik van mobieltjes en/of SMS-en tijdens het rijden de oorzaak waren maar gewoon het totaal aantal ongelukken per periode vergeleken vóór en na het verbod. OK, daar zou je natuurlijk wel iets uit af kunnen leiden, maar om daar nu meteen de conclusie aan te verbinden dat het niet mogen SMS-en tijdens het autorijden het besturen van een voertuig en de situatie op de weg NIET veiliger maken gaat mij iets te kort door de bocht. Om een dergelijke conclusie te kunnen trekken zou men op z'n minst onderzocht moeten hebben hoeveel SMS-gerelateerde ongelukken zich vóór en na het verbod in de verschillende staten per maand of jaar voordeden.

Het spreekt voor zich dat bestuurders die niet afgeleid worden door hands-on (telefoon) handelingen tijdens het rijden zich in principe heel wat veiliger voortbewegen in het verkeer dan bestuurders die dat wel doen. Dat is al vaker aangetoond.

Het Amerikaanse Ministerie van Verkeer heeft de conclusie van het rapport inmiddels openlijk al verworpen en zegt daarbij dat een dergelijke conclusie ertoe kan leiden dat mensen zouden kunnen gaan denken dat hands-on bellen en SMS-en tijdens het autorijden niet gevaarlijk is. Eens! Lees ook onderstaande artikelen. Genoeg voorbeelden om te concluderen dat SMS-en tijdens het autorijden WEL gevaarlijk is!

- SMS-en tijdens het autorijden gevaarlijker dan bellen

- 100 gewonden door SMS-ende trambestuurder

- SMS-en achter het stuur gevaarlijker dan alcohol

- Tiener SMS't tijdens het rijden: 5 doden

- Politicus mild gestraft voor dodelijk 'SMS auto ongeluk'

Bron: The Huffington Post

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.