Nieuws
10 juli 2009 - Ron Smeets

Binnenlandse beltarieven omhoog?

Eigenlijk is deze trend de afgelopen weken al ingezet. KPN heeft namelijk, zonder er natuurlijk veel ruchtbaarheid aan te geven, de binnenlandse mobiele beltarieven voor nieuwe abonnementen al fors verhoogd. Daarnaast brengen veel providers voor sommige nieuwe abonnees ook weer de zogenaamde aansluitkosten in rekening.

Als we de providers mogen geloven dan is dit het (in)directe gevolg van de Europese regelgeving die de internationale bel- en SMS-tarieven aan banden gelegd heeft.

Bart Weijermars, directeur van T-Mobile in Nederland zegt op Nu.nl daarover: "''Als de Europese Commissie, zoals eurocommissaris Kroes nu voorstelt, besluit dat de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het afwikkelen van gesprekken verder omlaag moeten, dan zullen we dat elders moeten compenseren. Dit botte ingrijpen in de prijzen zorgt ervoor dat nationale tarieven omhooggaan. Er is gewoon geen andere mogelijkheid.''

Tja, dat de providers de lagere inkomsten door de verplichte verlaging van de roaming tarieven zouden gaan compenseren was natuurlijk wel te verwachten. De vraag is nu natuurlijk met hoeveel cent per minuut de binnenlandse tarieven omhoog moeten om het 'buitenlandse tarief' te compenseren. Het aantal buitenlandse (roaming) belminuten is natuurlijk maar een fractie van het aantal binnenlandse belminuten. Ik zou daar wel eens wat cijfers van willen zien.

Laat ik eens heel grof, en natuurlijk niet op cijfers gebaseerd, rekenen. Stel dat voor iedere 1000 binnenlandse belminuten 1 minuut 'geroamd' wordt. Dan moet de prijsverlaging van 4 cent (want daarover spreken we sinds 1 juli) per minuut dus verdeeld worden over 1000 binnenlandse minuten. Dat is dan dus 0,004 cent per minuut. Niks dus. Natuurlijk snap ik ook dat de inkomstenderving in absolute getallen aanzienlijk kan zijn (1 miljoen roaming minuten leveren nu 40.000 Euro minder op, maar om dat nu te gaan compenseren met een tariefsverhoging van, laten we zeggen, 1 cent per minuut op de binnenlandse beltarieven. Dat lijkt mij erg veel van het goede. Maar zoals gezegd, ik zou natuurlijk eerst de cijfers moeten zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.