Nieuws
14 maart 2008 - Ron Smeets

Binnenkort mobiel bellen op Lake Victoria

Mobiel bellen op zee en grote meren zoals Lake Ontario is lastig als je geen Satelliet telefoon hebt. In het geval van het Afrikaanse Lake Victoria (68800 km2) gaat dat binnenkort echter veranderen.

De GSMA heeft samen met de Afrikaanse mobiele provider Zain en Ericsson namelijk een overeenkomst gesloten om het meer te omsingelen met 21 zendmasten zodat straks zo'n 90% van de viswateren van het meer mobiel bereik hebben.

De reden voor deze actie is het feit dat jaarlijks zo'n 5.000 vissers de dood vinden op het meer. In veel gevallen zouden levens gered kunnen worden als de vissers mobiel hulp in konden schakelen.

De GSM masten zorgen ervoor dat je tot ca. 20 kilometer uit de kust mobiel kunt blijven bellen en bieden bovendien betere mobiel bereik aan de ca. 30 miljoen mensen die in de directe omgeving van het meer wonen in landen als Kenia, Tanzania en Uganda.

Om het bereik van de zendmasten te vergroten maakt Ericsson gebruik van de door haar zelf ontwikkelde 'Extended Range Software'. Hiermee kan het bereik van een zendmast meer dan verdubbeld worden. Het feit dat de masten in dit geval over open wateren zullen zenden zal natuurlijk ook een positieve bijdrage leveren aan het maximale bereik ervan.Gerelateerde links:
Mobiele Apartheid in Zuid Afrika
Nu ook meer dan 100 miljoen Afrikanen 'mobiel'
Het mobiele leven in Afrika
Mobieltjes beïnvloeden Afrika
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.