Nieuws
19 juni 2007 - Ron Smeets

Binnenkort mobiel bellen in Airbus vliegtuigen

Het Frans-Duitse Airbus is de eerste vliegtuigbouwer die toestemming van de EASA (European Aviation Safety Agency) ontvangen heeft om haar vliegtuigen te voorzien van een on-board GSM systeem.

De afgelopen maanden zijn diverse (veiligheids) tests uitgevoerd die uitgewezen hebben dat het OnAir mobiele netwerk van Airbus voldoet aan alle eisen die door de EASA gesteld zijn. Dit betekent dus dat het systeem volledig compatible is met de (electronische) systemen van de toestellen en dat het gebruik van Mobiele Devices tijdens een vlucht absoluut veilig is.

OnAir zal binnenkort als eerste uitgerold worden in Airbus' Single Aisle Family op korte vluchten binnen Europa. Passagiers zullen dan dus hun eigen mobieltje en BlackBerry kunnen blijven gebruiken.

Wat de kosten voor het gebruik van de OnAir netwerken gaan worden is nog niet bekend gemaakt. Ik ben benieuwd of deze dienst ook valt onder de nieuwe Europese regelgeving voor Roaming tarieven. Dat zou mooi, en relatief goedkoop, zijn.Gerelateerde links:
Nog dit jaar mobiel bellen in Amerikaanse vliegtuigen
FCC 'sluit het boek' over mobiel bellen in vliegtuigen
Bellen in vliegtuigen toch gevaarlijk
Duitsland heft GSM verbod in vliegtuigen op
GSM tests in vliegtuigen boven Europa
Veilig mobiel bellen bij Air France
GSM's in vliegtuigen verhogen crashkans
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.