Entertainment
02 mei 2011 - Ron Smeets

Bin Laden mede gevonden door 'gebrek aan communicatie'

Het zal niemand ontgaan zijn dat Osama Bin Laden niet meer leeft. De meest gezochte terrorist van het afgelopen decennium werd gisteren (zondag 1 mei) door een klein groepje Amerikaanse commando's in zijn villa in Abbottabad gevonden en na een vuurgevecht van 40 minuten gedood.

The Guardian publiceerde vanochtend een artikel over hoe Bin Laden uiteindelijk gevonden werd. Een 'gebrek aan communcatie' speelde daarbij schijnbaar een belangrijke rol.

De Amerikanen volgden de eigenaar van de villa in Abbottabad al geruime tijd. De man werd door gevangen genomen terroristen geidentificeerd als een van de vertrouwelingen van Bin Laden. Het vermoeden dat de villa waar deze man, samen met zijn broer, woonde, ook daadwerkelijk de schuilplaats van Osama zelf was werd echter pas defintief versterkt door het feit dat er in dat huis totaal geen communicatie voorzieningen aanwezig waren. De villa had geen internet- of telefoon aansluiting. En dat terwijl de eigenaren toch redelijk goed in de slappe was zaten. Daarnaast viel ook op dat al het afval verbrand werd en dat de bewoners van deze villa met een waarde van 1 miljoen dollar geen inkomen leken te hebben. Kortom, allemaal tekenen dat de eigenaren van deze villa duidelijk iets te verbergen hadden. Inmiddels weten wij dus wat dat was...

P.S. De foto van de villa hieronder werd op CNN iReport gepost maar de juistheid ervan (of dit dus daadwerkelijk de betreffende villa is) kon op dit moment nog niet geverifieerd worden. En ja, de villa op deze foto ziet er niet echt 'Pakistaans' uit dus het zal wel een hoax of fake zijn.

UPDATE (15u05): OK, we weten inmiddels wel zeker dat de eerste foto die afkomstig was van een CNN iReporter, fake is. Inmiddels zijn wel de eerste echte beelden van de villa vrijgegeven door de VS. Die kun je hier bekijken (Knack.be, met dank aan sygys) en ik heb een screenshot van de (juiste) vila hieronder bijgevoegd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.