Nieuws
22 september 2010 - Ron Smeets

Bijzondere SMS verhalen

Ik ga niet te zeer uitwijden over het fenomeen SMS, maar ik denk dat vrijwel iedereen het met mij eens is als ik zeg dat het DE enige echte mobiele killer app is die door nagenoeg elke mobiele beller gebruikt wordt. Te pas en te onpas, op goede en slechte momenten, voor plezier of zakelijke doeleinden, je kunt vrijwel geen situatie meer bedenken of er heeft wel iemand over, tijdens of voor ge-SMS't.

Hieronder staan enkele bijzondere SMS verhalen. Ofwel, nog meer bewijs dat SMS een onderdeel van het dagelijks leven geworden is.

1. Bloeddonoren via SMS gevonden.
Toen de Maleise moeder van een ernstig ziek kind hoorde dat de levensreddende hartoperatie van haar dochter niet door kon gaan omdat het ziekenhuis te weinig bloed op voorraad had stuurde zij een SMS'je naar al haar contacten met daarin de volgende noodkreet: ''Urgent! Child nine years old Yau Jia Xin needs O-negative blood." Dat berichtje werd vervolgens door iedereen weer doorgestuurd en er ontstond een soort van kettingbrief per SMS met als resultaat dat zich binnen enkele dagen genoeg bloeddonoren meldden om de operatie van het 9-jarige meisje te kunnen uitvoeren.

 2. Stemmen per SMS
Stemmen, bij een referendum of verkiezingen, is al sinds mensenheugnis een 'analoge' bezigheid, per hand of middels een stembiljet. De afgelopen 20 jaar begint heel langzaam de stemcomputer zijn intrede te doen, maar die wordt nog lang niet overal 'vertrouwd'. Het Zwitserse Baluch had eind 2005 een wereldprimeur: stemmen per SMS. Sindsdien heb ik hier, voor officiele doeleinden althans, eigenlijk weinig meer over gehoord. Natuurlijk is het stemmen per SMS zelf wel helemaal ingeburgerd. Kijk maar naar de vele 'Idols' varianten, het songfestival etc. Op TV wordt tegenwoordig voortdurend om onze 'stem' per SMS gevraagd ;-) Oveirgens zijn die SMS-acties niet altijd fraudevrij, zoals ze in 2006 bij American Idol ontdekten.

3. SMS als juridisch bewijs
Dat (verkeerde) SMS'jes lang nadat ze verstuurd zijn nog voor problemen kunnen zorgen moge bekend zijn. Er zijn al heel veel vreemdgangers via hun SMS historie tegen de lamp gelopen, maar een van de meest bizarre verhalen is toch wel de SMS bekentenissen van twee tienermeiden die hun aan alcohol verslaafde moeder vermoorden door haar met slaappillen te bedwelmen en vervolgens in een badkuip te verdrinken. De twee meiden hielden een vriend per SMS precies op de hoogte van het verloop van hun daden. Die SMS'jes werden door de rechter als bewijs toegelaten in de rechtzaak die volgde.

4. SMS een gevaar in het verkeer
Tja, over dit onderwerp zijn natuurlijk tientallen bijzondere (en trieste) anecdotes te vertellen. Een van de verhalen die mij toch vooral bijgebleven zijn is dat van de Miss Deaf Texas die in 2006 al SMS'end langs het spoor liep en door een aanstormende trein geschept werd. Dit verhaal is natuurlijk, vanwege het feit dat het slachtoffer doof was, niet hét bewijs dat SMS'en in het verkeer levensgevaarlijk kan zijn, maar daarvoor zijn wel legio andere voorbeelden te vinden. Denk aan de SMS'ende bestuurde die een fietser plat reed, of de tiener die SMS'end met zijn auto en vier passagiers tegen een vrachtwagen botste waardoor ze allen het leven lieten. Kortom, de diverse campagnes die ons ervan bewust moeten maken om niet te SMS'en terwijl je actief aan het verkeer deelneemt zijn zo gek nog niet.

5. SMS als reddende engel
Gelukkig zijn er ook genoeg voorbeelden waarbij het versturen van SMSjes leidde tot het redden van levens. Zo stuurde een 'schipbreukeling' voor de kust van Malta ooit enkele SMSjes naar willekeurige mobiele nummers met als gevolg dat zijn boot, met daarop 36 vluchtelingen uit Afrika, enkele uren later gevonden werd door de kustwacht. Een vergelijkbaar verhaal dook een jaar of vier geleden op in Australië waar drie verdwaalde zeilers zich per SMS wisten te redden.

Er zijn ongetwijfeld nog meer (bijzondere) voorbeelden te bedenken. Heb jij er eentje? Reageer dan.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.