Nieuws
27 februari 2015 - Ron Smeets

Bijna 90% van alle winst op smartphones belandt in de kluis van Apple Android is verreweg het grootst, maar iOS het meest winstgevend

Android mag dan wel al jaren verreweg de nummer 1 zijn qua marktaandeel, maar het is Apple dat letterlijk het meest profiteert van de smartphone markt.

Strategy Analitics heeft becijferd dat smartphone fabrikanten in het laatste kwartaal van 2014 wereldwijd 21.2 miljard dollar winst gemaakt hebben. Daarvan belandde maar liefst 18.8 miljard dollar, of 88.7% in de kluis van Apple. De rest van de winst was voor fabrikanten van Android smartphones; 2.4 miljard dollar (11.3%). Microsoft en Blackberry worden op het lijstje wel genoemd maar volgens de berekeningen van Strategy Analitics hielden die aan hun smartphone verkopen van het vierde kwartaal geen geld over.

Natuurlijk, het vierde kwartaal van een jaar is traditioneel de periode waarin de nieuwe iPhones op de markt komen en dan is het niet gek dat Apple nog beter presteert dan haar concurrenten. Opvallend is wel dat, vergeleken met een jaar geleden, Apple's aandeel van de totale winst op smartphones fors groeide. In Q4 van 2013 was het winstaandeel voor iOS net iets meer dan 70% terwijl Android toen nog ruim 29% wist te scoren. In totaal groeide de winst op smartphones in het vierde kwartaal met ruim 31% ten opzichte van een jaar eerder

Bijzonder is natuurlijk ook dat Apple er in zijn eentje in slaagt om in één kwartaal 18.8 miljard dollar winst te boeken op de iPhones en dat alle Android fabrikanten bij elkaar amper 2.4 miljard winst moeten verdelen. Natuurlijk, in de optelsom die deze analisten gemaakt hebben zijn ook de verliezen van fabrikanten (zoals Sony) meegeteld. Dat geeft een ietwat vertekent beeld wanneer je bijvoorbeeld Apple en Samsung als fabrikant wilt vergelijken. Darvoor zou je de afzonderlijke cijfers van Samsung naast die van Apple moeten leggen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.