Nieuws
03 januari 2010 - Ron Smeets

Bijna 1000 Apps in Palm App Catalog

De Palm Pre was een jaar geleden, vlak vóór de officiele introductie, volop in het nieuws. Het toestel zou Palm's definitieve comeback moeten inluiden, ondersteund met een heuse 'applicatie winkel' en het eigen WebOS.

Inmiddels is het toestel, behalve in de VS, slechts in een paar landen te koop en met de App Catalog gaat het ook niet echt lekker. Het aanbod van applicaties heeft na ruim een half jaar namelijk de magische, doch zeer bescheiden, grens van 1000 nog steeds niet doorbroken.

De teller stond rond de jaarwisseling op 946, aldus Electronista. De vergelijkbare applicatie winkels van Apple en Android telden binnen een jaar respectievelijk 100.000 en 20.000 Apps. Natuurlijk heeft Palm's App Catalog nog een half jaar te gaan, maar ik denk niet dat Palm Pre bezitters tegen die tijd ook toegang zullen hebben tot tienduizenden applicaties.

De belangrijkste reden voor het bescheiden aanbod van applicaties in de Palm App Catalog heeft vooral te maken met de beperkingen die de fabrikant aanvankelijk oplegde aan ontwikkelaars. De SDK was daardoor niet voor iedereen en onder zeer strenge voorwaarden, beschikbaar.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.