Nieuws
26 september 2017 - Ron Smeets

Bij de ALDI worden oude smartphones steeds duurder UPDATE: ALDI stelt de prijs naar beneden bij

UPDATE (1/10): Vrijdagmiddag ontving ik via LinkedIn een terugbelverzoek van Nienke van de Streek, adjunct directeur verkoop, marketing en communicatie bij de ALDI. Zij was redelijk verbaasd dat de ALDI het prijsverschil zelf niet opgemerkt had bij de samenstelling van de aanbieding voor de Lenovo B en bedankte mij dan ook voor de scherpe analyse. Dat is natuurlijk jammer en mooi tegelijk maar belangrijker is dat zij wist te melden dat de ALDI naar aanleiding van onderstaand artikel besloten heeft de prijs van de aanbieding naar beneden bij te stellen. Dat betekent dus dat de Lenovo B vanaf 4 oktober gewoon weer 69,99 kost. De prijs waarvoor het toestel eind juni ook al eens aangeboden werd. Goed nieuws dus, en een sportieve reactie van de supermarkt. Helaas kan de prijs in de folder zelf, die drie weken geleden al gedrukt is, niet meer aangepast worden. Tsja, dat is dan weer het nadeel van papieren reclame ;)

Oorspronkelijke artikel
Bij de ALDI kun naast goedkoop boodschappen doen soms ook profiteren van prima smartphone, TV, tablet of laptop aanbiedingen. Meestal is zo’n mega aanbieding binnen enkele uren dan ook uitverkocht. Toch slaan ze de plank ook wel eens helemaal mis, daar bij de Karl Albrecht supermarkt. Op Werelddierendag, 4 oktober, ligt de Lenovo B daar namelijk in de schappen met een prijskaartje van 90 euro (89,99 om precies te zijn). Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Dit is niet bepaald een mega aanbieding van de ALDI. Een heuse afrader zelfs!

Drie maanden later, 20 euro duurder!
Het meest opvallende aan deze ‘aanbieding’ is nog wel het feit dat de supermarkt amper drie maanden geleden hetzelfde toestel, de Lenovo B dus, voor 69,99 aanbood. Dat was, in combinatie met de verouderde specificaties, al geen aanbieding waar veel ALDI klanten warm voor liepen. Er is immers nog genoeg voorraad over, getuige de hernieuwde poging om de Lenovo B aan de man of vrouw te brengen. Ik vraag mij dan ook serieus af op basis waarvan de ALDI nu denkt dat een prijsverhoging van 20 euro drie maanden later wel tot een verkoopsucces gaat leiden. Zoals gezegd, ze slaan de plank dit keer helemaal mis. De slogan ‘Hoge kwaliteit – Lage prijs’ is op de Lenovo B aanbieding zeker niet van toepassing. In tegendeel, met ‘Lage kwaliteit – Hoge prijs’ zouden ze de spijker in dit geval precies op zijn kop slaan. Maar ja, daar komt natuurlijk niemand op af.

Er zijn betere alternatieven
Nu snap ik ook wel dat niet iedereen een iPhone van 1000 euro of een Huawei van 500 euro kan of wil kopen. Dan lijkt een smartphone van 90 euro al meteen een prima alternatief. En die zijn er ook wel, maar niet de Lenovo B van de ALDI. Laat dat duidelijk zijn. Ben je op zoek naar een smartphone met een goede prijs-kwaliteit verhouding in die categorie, onder de 100 euro dus, dan is de spoeling redelijk dun, maar een LG K4, die dit jaar uit kwam, of de Motorola Moto E3 en Wiko Freddu, allemaal met een 5 inch scherm, een veel beter alternatief. Qua werkgeheugen, processorkracht en opslagcapaciteit zul je in die prijsklasse niet altijd vooraan in de rij staan. Dat is nu eenmaal de concessie die je moet aanvaarden, maar de deal van de Lenovo B bij de ALDI is er eentje waarmee je letterlijk voor 90 euro op de laatste rang zit. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.