Nieuws
20 april 2009 - Ron Smeets

Beveiliging smartphones echt nodig of een marketingtruc?

Het gevaar van virussen en andere malware op (Smart)phones is een onderwerp dat steeds regelmatiger opduikt. Moeten we nu ineens allemaal onze mobieltjes beveiligen of is de dreiging nog te verwaarlozen?

G Data denkt dat het zo'n vaart nog niet loopt en dat de huidige hype rondom mobiele virussen niet meer is dan een marketingtruc van beveiligingsspecialisten.

Dit wordt volgens hen bevestigd door recente bevindingen van het G Data Security Lab: van januari 2009 tot nu heeft G Data 404.318 nieuwe vormen van malware gedetecteerd, waarvan slechts 0.024 procent (95 vormen) gericht waren op smartphones.
 
Smartphones zijn oninteressant voor cybercriminelen omdat hier geen financieel voordeel valt te halen. De verspreiding van malware via smartphones is lastiger dan verspreiding via Windows. Het kost veel meer tijd en is daardoor niet de moeite waard.
 
Uiteraard is elke vorm van malware een potentieel gevaar, maar als je specifieke smartphone-malware vergelijkt met het totale aantal virussen kun je nog lang niet spreken van een dreiging, aldus G Data.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.