Nieuws
25 augustus 2005 - Ron Smeets

Betere bereikbaarheid bij grote rampen

NTT DoCoMo gaat vanaf 2006 haar 3G netwerk zo inrichten dat klanten ook tijdens een eventuele (natuur)ramp altijd per SMS of Email mobiel contact kunnen houden met vrienden of familie.

Tot nu toe, zo blijkt bij recente aardbevingen, zorgen de enorme hoeveelheden mobiele gesprekken die direct na een ramp plaatsvinden ervoor dat de netwerken overbelast raken en er ook geen 'ruimte' meer is voor relatief smalbandige toepassingen als SMS- en Email verkeer.

De aardbeving van afgelopen week (23-8) in Japan is door DoCoMo gebruikt om het systeem te testen. Men limiteerde de totaal beschikbare bandbreedte voor spraakdiensten in die regio op 75%, waardoor 25% van het netwerk vrij bleef voor SMS en Email verkeer en met succes, zo blijkt. Terwijl direct na de beving maar 1 op de 4 aangevraagde telefoongesprekken kon worden afgehandeld, terwijl SMS en Email normaal bleven functioneren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.