Reviews
05 oktober 2016 - Ron Smeets

Betaalbaar smartphone trio: Alcatel Pop 4S vs Wiko uFeel vs Wileyfox Spark+ Aan welke van deze sub 200 euro toestellen is je geld het best besteed?

Tot deze week kon je tot op zekere hoogte ook bij Google terecht als je op zoek was naar een betaalbare smartphone. Maar met de introductie van twee Pixel's die tussen de 750 en 1000 euro kosten is daar een eind aan gekomen. Toch kiezen steeds meer consumenten steeds vaker ervoor om veel minder geld uit te geven aan een smartphone. En hoewel de grote merken ook uiterst voordelige modellen hebben duiken ook steeds meer nieuwe merken op.

Onbekend maakt echter vaak ook onbemind. Daarom heb ik deze keer drie smartphones met elkaar vergeleken die nog niet bij iedereen een belletje zullen doen rinkelen; de Wileyfox Spark+, de Wiko uFeel en de Alcatel POP4S. De prijskaartjes van deze drie toestellen liggen allemaal (ruim) onder de 200 euro. Echte instapmodellen dus. Maar presteren zo ook een beetje? Ik heb het getest en mijn bevindingen heb in deze videoreview en onderstaand artikel verwoord.

Tsja, zoals ik al verwachtte hebben ze alle drie hun plus- en minpunten. Kijk, wanneer je van plan bent om tussen de 150 en 200 euro voor een smartphone uit te geven dan kun, zul en mag je niet verwachten dat die op alle punten uitblinkt. Belangrijk is dan dus om die keuze te maken die het beste bij jouw behoeftes past. De Wileyfox, Wiko en Alcatel uit deze tests, zoals je kon zien, ontlopen elkaar nauwelijks. De voornaamste reden dat ik uiteindelijk de Wiko als winnaar bestempelde had puur te maken met het fraaie design en de, mede daardoor, ietwat completere uitrusting en uiterst goede prijs-kwaliteit verhouding. Dat is gewoon een zeer fraai ontworpen toestel met een goed scherm en degelijke bouwkwaliteit.

Dat wil echter niet zeggen dat de Alcatel en de Wileyfox heel veel slechter zijn. Zoals je in de video kon zien hebben die beiden ook hun voordelen. De accu van de Alcatel is zeer goed hetzelfde geldt voor het scherm van de Wileyfox. Voor de volledigheid heb ik hieronder de verschillende specs van de drie toestellen onder elkaar gezet.

Ook belangrijk zijn de actuele winkelprijzen. Op dit moment (5 oktober) zijn de gemiddelde losse toestel prijzen als volgt: Wiko uFeel € 181, Wileyfox Spark+ € 159 en de Alcatel POP 4S € 192. Wellicht dat je na goed zoeken ergens een nog voordeligere aanbieding kunt vinden, maar deze prijzen zijn een gemiddelde van zes bekende (online) winkels.

Alcatel POP 4S

- 5.5 inch full HD IPS LCD
- Octa Core 1.8GHz Mediatek
- 2GB RAM / 16GB Intern geheugen (+microSD optie)
- 13 megapixel auto-focus camera met dual LED flitser, full HD video
- 5 megapixel front camera met flitser
- 2960 mAh accu
- WiFi, Bluetooth, GPS
- 3.5mm audio aansluiting
- microUSB
- Vingerafdruk sensor

Wileyfox Spark+

- 5 inch HD IPS LCD
- Quad Core 1.3GHz Mediatek
- 2GB RAM / 16GB intern geheugen (+microSD optie)
- 13 megapixel auto-focus camera met LED flitser, full HD video
- 8 megapixel front camera
- 2200 mAh accu
- WiFi, Bluetooth, GPS
- 3.5mm audio aansluiting
- microUSB

Wiko uFeel

- 5 inch HD IPS LCD
- Quad Core 1.3GHz Mediatek
- 3GB RAM / 16GB Intern gehgeugen (+microSD optie)
- 13 megapixel auto focus camera met LED flitser, full HD video
- 5 megapixel front camera met flitser
- 2500 mAh accu
- WiFi, Bluetooth, GPS
- 3.5mm audio aansluiting
- microUSB
- Vingerafdruk sensor

Hieronder staan twee foto's die met de camera's van ze alledrie gemaakt zijn.