Nieuws
07 december 2011 - Ron Smeets

Beste Product Awards Top 3 2011: SGS II, iPad 2 en Lumia 800

De afgelopen weken hebben de boys van Beste Product weer aan een groot aantal vakjournalisten en bloggers (waaronder Cowboy Marc en mijzelf) gevraagd wat volgens hen de beste (mobiele) gadgets van 2011 waren. Vandaag werd de uitslag bekend gemaakt. De Top 3 ziet er als volgt uit:
1. Samsung Galaxy S II
2. Apple iPad 2
3. Nokia Lumia 800

Op zich een Top 3 waar ook ik wel mee kan leven ;-), ondanks dat die van mij persoonlijk er iets anders uit zag. Datzelfde geldt voor Cowboy Marc, maar hij zal zelf maar even moeten reageren of hij zich ook kan vinden in de Top 3 van de verzamelde vakpers. Ik denk het wel aangezien zijn nummer 1 en 3 overeenkomen met die van de Beste Product Awards ;-) De volledige Top 10 kun je onderaan dit artikel bekijken.

De Beste fabrikant van 2011 is zonder enige twijfel Samsung. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. De Koreanen hebben dit jaar een bijzonder dominante plek in weten te nemen binnen de smartphone markt. De Galaxy S II vloog (en vliegt) als warme broodjes over de toonbanken, de Galaxy Tab's zijn met afstand de beste (en populairste) Android Tablets en met de introductie van de Galaxy Note bewijst Samsung ook dat ze durf hebben om producten op de markt te zetten die je misschien niet direct zou verwachten.

De 'award' voor het slechtste product van 2011 ging naar de Acer Iconia Tab W500, een Windows Tablet die je, dat vind ik ook, echt links moet laten liggen als je hem in de winkels tegenkomt. De 'prijs' voor de slechtste (of beter gezegd de meest teleurstellende) fabrikant ging naar RIM (BlackBerry). Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ja, RIM is dit jaar een stuk minder populair geworden in Nederland en de grote storing van enkele weken geleden zal hen ook geen goed gedaan hebben, maar wat mij betreft mag LG zich die titel in de zak steken. Na een veelbelovend begin (met 's werelds eerste dual core smartphone) is de tweede Koreaanse fabrikant er totaal niet in geslaagd dat voordeeltje in verkoopsucces om te zetten. Het uitblijven van nieuwe producten in de tweede helft van dit jaar en de lange wachttijd op de Android 2.3 (Gingerbread) updates voor de Optimus toestellen zijn daar wat mij betreft de belangrijkste oorzaken voor. Ik hoop voor LG, en ook voor RIM, dat ze het negatieve gevoel dat momenteel in de markt heerst rondom die merken in 2012 kunnen keren.

Opvallend is ook de relatieve afwezigheid van HTC in de beste product lijstjes van de diverse vakjournalisten en -bloggers. Alleen de Sensation XE wist door te dringen tot de Top 10, op een zevende plek om precies te zijn. Het gaat bij HTC op dit moment even niet meer 'als vanzelf'. Na zo'n twee jaar waarin omzetrecord op omzetrecord geboekt werd lijkt nu voor het eerst in lange tijd dus, een neerwaartse trend ingezet te zijn. De omzet van HTC over het afgelopen maand (november 2011) daalde zelfs al met 30%. In februari van dit jaar, tijdens met MWC, viel HTC al op door een aantal matige toestelpresentaties (veel van hetzelfde met kleine updates), maar dat leek rond de zomer te herstellen. Helaas voor de Taiwanezen is dat op dit moment niet (meer) terug te zien in de verkoopgcijfers. Hebben ze hun top bereikt?

Kortom, 2012 wordt voor veel fabrikanten een spannend jaar. Kan Nokia haar beoogde terugkeer op de smartphone markt waarmaken? Gaat Samsung de titels voor 'Beste Fabrikant' en 'Beste Product' prolongeren? Komt LG nog terug? Valt RIM / BlackBerry buiten de boot? Kan HTC haar succes van de afgelopen twee jaar weer nieuw leven inblazen? Zet de gestage terugkomst van Sony Ericsson ook door nadat Ericsson weg is? En wat gaat Apple doen met de nieuwe iPad en iPhone? Ik verheug me nu al op het komende gadget jaar! ;-)

De Top 10 van beste producten in 2011:
1. Samsung Galaxy S2
2. Apple iPad 2
3. Nokia Lumia 800
4. Apple iPhone 4S
5. Sony Tablet S
6. Lytro Lichtveldcamera
7. HTC Sensation XE
8. Sonos Play:3
9. Samsung Galaxy Note
10. Sony NEX 5n / Apple Macbook Air

http://www.youtube.com/watch?v=RyxLuj5gIpQ
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.