Nieuws
08 mei 2009 - Jerome Mol

BES 5.0, het wachten meer dan waard!

Mike Lazarides noemde het tijdens zijn keynote “the most tested ever” versie van de BlackBerry Enterprise Platform. En dat mag ook wel, want BES 5.0, hier tijdens de WES officieel aangekondigd, komt zeker een jaar later dan oorspronkelijk gepland!

Voor een select aantal klanten en partners, waaronder GPXS, was BES 5.0 al zo’n 9 maanden beschikbaar in een beta versie. En een honderdtal klanten, waaronder Linklaters, Reed Smith, Coca Cola en Metro Group zijn reeds gemigreerd naar deze nieuwe omgeving.

Ook RIM zelf is “over”. En met de nu ruim 12,000 werknemers, waarvan sommigen wel drie BlackBerries hebben, is dit uiteraard een van de grotere implementaties. Wat brengt BES 5.0 voor verbeteringen? Met behulp van de technische mannen van GPXS Services, waaronder Mark Vonk en Steven Schouppe, die BES 5.0 binnenste buiten hebben gekeerd, komen we tot het volgende lijstje:

Voor de eind-gebruiker: sterk verbeterde browsing experience, forwarding van appointments,  attachment viewing in appointments, verbeterd email folder management en remote file access on the corporate network Voor de beheerder: high availability - automatic failover, rollback en eindelijk (!) een web-based administration console!

BES 5.0 brengt daarnaast voordelen met zich mee in de kostensfeer wanneer gecombineerd met virtualisatie van BlackBerry services. Daar gaan we even wat dieper op in. Voor grote ondernemingen met vele tienduizenden BlackBerries, zoals Morgan Stanley of Banc of America is, in de huidige economie, kostenreductie een belangrijk onderdeel van hun BlackBerry strategie.

De niet onaanzienlijke infrastructuur kosten die gepaard gaan met die grote omgevingen (sommige van onze klanten hebben 100+ BlackBerry servers) is door de crisis een hot item geworden, en het is hier waar twee technologieen samen komen en kostenreductie behaald kan worden: Virtualisatie en BES 5.

Het hoofdthema is hier  zoals genoemd virtualisatie van BlackBerry services (niet servers). I.n plaats van het virtualiseren van de BlackBerry servers, zullen grote BlackBerry shops, hun BES 5 migratie uitvoeren op een virtueel platform waarbij de services (denk aan attachment services, Mobile Data services, failover, etc) snel en relatief makkelijk toegevoegd of verwijderd kunnen worden naar gelang het gebruik ervan.

Het resultaat is een complexere, maar veel flexibelere en kosten efficientere BlackBerry dienst. En dat willen we toch allemaal!

Over de auteur: Jerome Mol