Nieuws
08 juni 2009 - Dick Ahles

BES 5.0: Blackberry’s integratie met bedrijfs PABX

Alan Panezic, vice president Platform Product Management, kondigde vrijdag 29 mei in Parijs op een bijeenkomst voor de Pers aan dat de integratie van BlackBerry Enterprise Server (BES 5.0) met de PABX’en  van bedrijven er (binnen enkele maanden) aan gaat komen.

Daarmee wordt het zogenaamde Mobile Voice Systems, welke al enige tijd werd aangekondigd, eindelijk operationeel. Research in Motion (RIM) de moedermaatschappij van de bekende Blackberry’s, maakt daarmee haar filosofie compleet dat de Blackberry’s voor de medewerkers een geïntegreerde, veilige, betrouwbare en complete mobiele bedrijfsoplossing bieden.

Daarmee omvat de high-end enterprise solution BES 5.0 in combinatie met de Blackberry Smartphones de zogenaamde Messaging and Collaboration Tools (enterprise email, Instant Messaging by pushing en synchronisatie van de persoonlijke agenda, adres-boeken, taken en notities), Access Desktop Features (toegang tot files/attachements en mappen, flagging van emails, onderhouden van email mappen, browser, agenda functies als planning afspraken en bekijken agenda’s van collega’s), Enterprise Data (opvragen, bekijken en bewerken in applicaties van bedrijfsdata; bijna alle belangrijke datasystemen worden ondersteund door Blackberry, vooral van belang voor field en sales force ondersteuning) en dan het genoemde Enterprise Voice Systeem. Deze aanpak noemde Panezic de holistische oplossing van mobiele communicatie voor bedrijven: “ongoing Customer Value & Peace of Mind”.
 
Dit laatste tool systeem maakt van je Blackberry Smartphone een over de gehele wereld te gebruiken bedrijfstelefoon, inclusief één telefoonnummer (je bedrijfsnummer is tevens je mobiele nummer), gebruik van de bedrijfsvoicemail, doorschakelen en – niet onbelangrijk – de Blackberry beller identificeert zich bij zijn  relaties op één manier (met zijn zakelijke nummer) onafhankelijk of hij op kantoor belt of vanaf zijn Blackberry.
 
Blackberry’s sterkte is ongetwijfeld de integratie van bedrijfsdata in de mobiele communicatie voor de medewerkers van de bedrijven. Hoewel nergens gemeld en genoemd, antwoordde Alan Panezic, op mijn vraag, dat uiteraard ook alle Google applicaties in hun Enterprise Data kunnen worden opgenomen en mobiel gedistribueerd.
 
De aankondiging van de beschikbaarheid van de nieuwe BES 5.0 heeft naast de uitbreiding van de functionaliteit voor de Blackberry Smartphone user vooral betekenis voor de systeembeheerders. Veel energie is gestoken in een gemakkelijker beheer van (groepen van) gebruikersrechten, welke nu webbased gebeurd, versterkte architectuur om de beschikbaarheid van de systemen te garanderen, beveiliging van de data en betere schaalbaarheid.
 
Inzet van RIM is dus ,ook met deze nieuwe versie, de kosten voor de (grote) bedrijven te beperken door het voorkomen van verborgen kosten, efficiënt gebruik van de bandbreedte, gebruikmakend van bestaande systemen waarvoor het bedrijf al heeft geïnvesteerd en een systeem wat minder training en support vereist.
 
Hiermee positioneert Blackberry zich nog uitdrukkelijker als dé bedrijfsmatige mobiele oplossing en worden de gebruikers gelukkig gemaakt met een smartphone die zich qua functionaliteit kan meten met de top toestellen van andere merken.
BlackBerry%20Enterprise%20Server%205%200%20architecture%20diagramme

Over de auteur: Dick Ahles