Nieuws
05 september 2005 - Ron Smeets

Bellen nog altijd DE cashcow voor Telco's

Inmiddels hebben al meer dan 20 miljoen Europeanen een GPRS/UMTS abonnement a la Vodafone Live, maar het 'gewone' bellen is nog altijd de grootste inkomstenbron voor de diverse providers.

Hoewel sommige abonnees wel eens een videogesprek voeren, mobiel internetten, MMS-berichten versturen of muziek downloaden, blijft het massale gebruik voorlopig nog uit.

Dit blijkt ook uit de feit dat de meeste providers nog steeds de nadruk leggen op gratis en goedkope belminuten bij het werven van nieuwe abonnees. Alle andere, 3G, diensten zijn vooralsnog bijzaak.

Kenners zeggen dat de oorzaak hiervoor o.a. ligt in de enorme bedragen die Telco's in 2000 hebben moeten neertellen voor het verkrijgen van de 3G licentie's. Daarnaast zijn er nog te weinig consumenten met toestellen die geschikt zijn voor 3G diensten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.