Nieuws
02 maart 2006 - Ron Smeets

Bellen in vliegtuigen toch gevaarlijk

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Carnegie Mellon University, heeft aangetoond dat het gebruik van mobiele telefoons en zelfs laptops in vliegtuigen, met name tijdens het landen en opstarten, de GPS systemen van het toestel kunnen verstoren, met alle gevolgen van dien.

De onderzoekers hebben tijdens hun tests op tientallen vluchten de straling gemeten die vrij kwam tijdens het bellen met GSM's en het gebruik van laptops en concluderen nu dus dat het allemaal een stuk gevaarlijker is dan dat inmiddels algemeen aangenomen werd. Veel luchtvaartmaatschappijen waren al bezig met de voorbereidingen voor het moment dat het verbod op mobiel bellen in vliegtuigen door de FAA opgeheven zou worden.

De kans dat dat nu nog zal gebeuren lijkt echter een stuk kleiner geworden te zijn en laten we eerlijk wezen; als het inderdaad gevaarlijk blijkt, dan moet de mobiele wereld zich hier natuurlijk maar bij neerleggen. In ieder geval tot het moment dat toestellen en/of zendmasten dusdanig zijn aangepast dat de gevaren geweken zijn.Gerelateerde links:
Nog dit jaar mobiel bellen in Amerikaanse vliegtuigen
Duitsland heft GSM verbod in vliegtuigen op
Snelle groei mobiele diensten in vliegtuigen
GSM tests in vliegtuigen boven Europa
GSM's in vliegtuigen verhogen crashkans
Piloten moeten mobiele devices beheren
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.