Nieuws
21 mei 2012 - Ron Smeets

Bellen en SMS'en achter het stuur; 5000 doden per jaar in VS

Dat hands-on bellen en SMS'en achter het stuur van een auto (of ander voertuig) gevaarlijk kan zijn is geen nieuws.

Volgens een onderzoek sterven er hierdoor in de VS jaarlijks meer dan 5000 mensen. De kans op een ongeluk is, wanneer je belt of SMS't, 23 keer zo groot en vooral de jongere, onervaren, chauffeurs zijn eerder afgeleid dan ouderen, aldus de Amerikaanse onderzoekers.

Tijdens het SMS'en bleken bestuurders gemiddeld 4.6 seconden niet op de weg te letten. Dan rij je dus, bij een snelheid van rond de 90 kilometer per uur, meer dan 100 meter zonder op te letten wat er voor je gebeurt. Probeer het niet uit, maar stel je voor dat je tussen twee hectometerpaaltjes op de autosnelweg je ogen sluit.

Overigens waarschuwen de onderzoekers ook voor de vele andere vormen van afleiding tijdens het autorijden zoals het bedienen van navigatiesystemen, multimedia spelers en internetten. Waarschuwen voor de gevolgen is het enige dat (een beetje) kan helpen. Door video's als deze, bijvoorbeeld.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.